Na českobudějovickém sídlišti Máj přibylo téměř sto parkovacích míst, je jich ale potřeba mnohem víc

7. leden 2022 08:10

Problematické parkování na českobudějovickém sídlišti Máj částečně zlepšilo bezmála sto nových stání. Radnice je vybudovala u točny MHD v ulici Antonína Barcala. Vedení města ale dál hledá cesty, jak dlouhodobý nedostatek parkovacích míst v lokalitě navýšit. Jednou z variant je aktuálně připravovaná spolupráce samosprávy se soukromníky.

„Bydlím tady zhruba patnáct let a parkování je čím dál horší. Samozřejmě, každý má víc aut v rodině,“ popisuje situaci obyvatel sídliště Máj Vladimír Srbený.

Takřka stejnou zkušenost má pan Zdeněk, který na trolejbusovou točnu i na nové parkoviště kouká ze svého okna. „Bydlím tady odmala, takže třicet let, a s pakováním je to tady horší a horší. Tohle situaci trochu vyřešilo, ale stejně je to pořád špatné. Nejhorší to bývá tak kolem šesté, kdy se všichni vrací z práce,“ říká.

Nové parkovací plochy vznikly částečně podél točny a hlavně ve slepé komunikaci za supermarketem. Podle náměstka českobudějovického primátora Petra Holického se s možností parkoviště v této lokalitě počítalo zřejmě už při výstavbě sídliště v 80. letech minulého století. „Je to jedno z mála míst, které ještě na Máji zbývalo k tomuto účelu. Celková investice je přes devět milionů korun,“ dodává.

Čtěte také

Do budoucna by situaci mohla zlepšit spolupráce radnice se soukromníky. Město momentálně jedná o pilotním projektu vzájemné participace na nedalekém sídlišti Šumava v ulici Václava Talicha. „Konkrétně jedno společenstvo vlastníků by mělo zájem investovat na městském pozemku a hledáme ekonomický a právní model tohoto řešení,“ uvádí Petr Holický.

Podobný model by mohl fungovat i na sídlišti Máj. Vedení města ale v takovém případě nemůže být hlavním investorem, protože má pro tyto účely podle náměstka Holického omezené finanční prostředky. „Znamená to, že by vznikl třeba jednoduchý parkovací dům, může to být jenom patro, podobně jako u nemocnice,“ upřesňuje.

V letošním roce v Českých Budějovicích také začne dlouho připravovaná výstavba parkovacího domu u sportovní haly na Dlouhé louce, který bude mít kapacitu přibližně 500 míst.

Spustit audio

Související