Začala tradiční Tříkrálová sbírka. Koledníci s kasičkami opět vyráží do ulic, ale lidé můžou přispět i na online konto

2. leden 2022 11:29

Na veřejně přístupných místech, na internetu nebo přímo malým koledníkům – tak je hned v začátku roku možné přispět do Tříkrálové sbírky. Tradiční dobročinná akce potrvá do 16. ledna.

V loňském roce byla sbírka ve zvláštním koronavirovém režimu. Letos se ale částečně opět vrátí do podoby, jakou měla před pandemií. Koledníci v Českých Budějovicích dostali požehnání od biskupa už v předstihu.

„My jsme se v loňském roce trochu poučili a více jsme se zaměřili na online formu, bezkontaktní formu, která letos opět bude. Zároveň ale budeme koledovat i klasicky, fyzicky, to znamená dům od domu, na čemž Tříkrálová sbírka stojí,“ popisuje ředitel českobudějovické Diecézní charity Jiří Kohout.

Tříkrálová sbírka má tradici v Česku i ve světě. „U nás je to určitě nejdůležitější akce, je to největší sbírka v republice. Celorepublikově se vybere kolem 120 milionů. Při posledním ročníku, který se konal fyzicky v naší diecézi, jsme tady vybrali osm a půl milionu. Díky tomu můžeme provozovat projekty, které by jinak nemohly existovat. A další věc je samozřejmě ta duchovní rovina, to, že se přináší požehnání do jednotlivých obydlí,“ dodává Jiří Kohout.

Čtěte také

Křídy a také veškeré náčiní potřebné k Tříkrálové sbírce požehnal biskup českobudějovické diecéze Vlastimil Kročil. „Tak jak Tři králové dorazili do Betléma, aby složili k Ježíškovým nohám své dary, je tato tradice aplikována i v mnoha zemích na celém světě, když se vybírají prostředky pro ty nejpotřebnější,“ připomíná.

Jednou z kolednic, která se zúčastní Tříkrálové sbírky v Českých Budějovicích a okolí, je Nikola Janovská z oktávy Biskupského gymnázia. „Je to skvělá příležitost vybrat něco na pomoc těm, kteří si třeba nemohou dovolit mít tak hezké Vánoce. Můžeme jim pomoct, aby se měli o něco lépe,“ komentuje.

Statické kasičky pro Tříkrálovou sbírku najdou lidé například ve vstupním terminálu českobudějovické nemocnice nebo v obou budovách jihočeského Krajského úřadu. Více informací o online sbírce a také trasách koledníků nabízí webové stránky místní Diecézní charity.

Spustit audio

Související