Člověk nemůže přijít z velkého města a prosazovat jen to, co se líbí jemu, říká šéfka kulturního střediska ve Vodňanech

9. říjen 2022

Za kulturou není nutné jezdit do největších měst. Spoustu divadelních představení, koncertů, filmových projekci nebo výstav si můžete užít třeba i ve Vodňanech. Zdejší městské kulturní středisko vede Michala Piskačová.

Přiznává, že po zkušenostech z větších kulturních institucí je práce ve Vodňanech úplně jiná, než čekala. „V dobrém i v tom horším. Opravdu nejde se sem snést z nebes velkého města a natlačit kulturu, na kterou by člověk sám rád chodil a kterou by těm ostatním rád objevoval a přinášel. Tento, dovolím si říct, trochu arogantní přístup totiž lidi brzy rozčílí, odmítnou ho, nepřijdou,“ vysvětluje.

„Ano, chci přinášet i to, co mám sama ráda, ale vnímám to teď hlavně tak, že je třeba sledovat, jací lidé tu žijí, na co chtějí chodit. Samozřejmě nechci z nějakých kritérií ustoupit, chtěla bych držet nabídku takovou, abych se nemusela úplně stydět, ale na druhou stranu se mi strašně líbí mít vyprodáno, to je skvělý zážitek,“ dodává.

Při přípravě programů musí respektovat místní zvyklosti a tradice. „Opravdu si nemůžu úplně vymýšlet, co bych chtěla. Jsou tradiční akce, které nelze vynechat, jako Mikuláš, advent, rybářské slavnosti, pouť nebo i výlov. Ten sice zdánlivě s kulturou nesouvisí, má ho na starosti městské hospodářství, ale dechovka u toho také nesmí chybět, a o to už se musí postarat kulturní středisko, což pro mě bylo takové překvapení,“ říká.

Celý rozhovor s Michalou Piskačovou o dramaturgii kultury pro Vodňany i plánovaných akcích si poslechněte v magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související