Modré housle nevyměním, říká Pavel Šporcl. Jejich miniaturní verzi dokonce nabízí fanouškům

25. září 2022

Pocta mistrům II. Tak se jmenuje koncertní turné houslisty Pavla Šporcla k novému albu. Během každého večera zazní hned dva houslové koncerty, což je podle něj pro většinu umělců pro svou náročnost nemyslitelné. Virtuóz zahrál i v rodných Českých Budějovicích, ke kterým se stále rád hlásí.

Pavel Šporcl proslavil také své modré housle, které mu postavil Jan Špidlen v roce 2005. Houslista na ně stále hraje. „Mám doma ještě jedny špidlenky, na ty hraje moje dcera, která nastoupila na konzervatoř. Pak mám ještě staré italské housle z roku 1749, ty jsou v trezoru,“ prozrazuje.

Sám nemá v plánu vyměnit svůj nástroj za jiný. „Ty modré housličky jsou vynikající a je to určitý symbol. Myslím, že už jsou součástí toho, na co se posluchači těší, takže bych je nerad zklamal. Jen když jdou do opravy, občas hraji na nějaké jiné, ale 99 procent koncertů odehraji na modré housle,“ říká Pavel Šporcl.

Modré housle jsou s ním spojeny tak silně, že jejich miniaturní verze nabízí i fanouškům. „Na koncertech během turné prodáváme čokoládové housle a na e-shopu mám dokonce modré housle jako flash disk. Já se snažím i v rámci té klasické hudby být in,“ směje se.

Celý rozhovor s houslistou Pavlem Šporclem si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související