Cimbál jako jazzový nástroj? I to je možné, dokázal Bohemia Jazz Fest

22. červenec 2018

Cimbál jako součást jazzové kapely a černí muzikanti hrající s lehkostí a radostí jazzové standarty. Žižkovo náměstí v Táboře opět dýchalo a tančilo v rytmu Bohemia Jazz Festu. Festival přilákal stovky lidí.

Americká kapela House of Waters přivezla překvapivé spojení bicích, kytary a cimbálu. „Ten muzikant, který hraje na cimbál, je z Chicaga, takže mám podezření, že možná má nějaké slovanské kořeny, protože v Chicagu žije 300 tisíc Čechů, po Praze a možná Brně je to největší české město,“ komentoval zakladatel a ředitel festivalu Rudy Linka.

Cimbálistu z Chicaga doplňoval basista z Tokia a bubeník z Buenos Aires. „Jsou to takové malé spojené národy, ale všichni žijí v New Yorku v Brooklynu a jsem rád, že tu jsou. Je to zase něco úplně jiného. Jsem hrozně rád, že tu můžeme představit jazz v tom opravdu nejširším pojetí, v jakém může být,“ dodal Rudy Linka.

O pestrou dramaturgii Bohemia Jazz Festu od počátku pečuje. Přiváží slavná jazzová jména, letos třeba kytaristu Billa Frisella, ale představuje také začínající nebo méně známé muzikanty.

Hrát sám na kytaru jazz, to je výzva. Libor Šmoldas se jí ale nebojí

Moderátor Luboš Voráček přivítal ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice jazzového kytaristu Libora Šmoldase

Koncertuje po celém světě, získal řadu ocenění, spolupracoval s největšími jazzovými hvězdami, zahrál si na Pražském jaru. Mezi velké talenty patří jazzový kytarista Libor Šmoldas. Ten rád vystupuje také v českobudějovickém River Clubu.

„Já se snažím, aby to bylo vyvážené v tom, že přijedou opravdu legendy, které všichni známe, ale také lidi, které vůbec neznáme, a to nejen z Evropy a ze zámoří, ale i české kapely. Chtěl bych, aby lidé tyhle muzikanty objevili, protože jazz je o tom, že každý má něco svého, a není to tak úplně zařaditelný žánr, jak si možná lidé myslí,“ řekl Rudy Linka.

Do varu nakonec diváky v Táboře dostala kapela bubeníka a zpěváka Bryana Cartera. „To je vlastně takový ten mainstream jazz, který je zahraný úplně nejlíp, jak si vůbec člověk může představit, a hlavně s tou radostí, s jakou může hrát jenom americký muzikant,“ uzavřel ředitel festivalu.

Reportáž z Bohemia Jazz Festu přinesl kulturní magazín Kavárna. Dále vás pozve na nový festival Jihočeské filharmonie a přidá tipy na audioknihu i knížku pro děti.

autor: pku
Spustit audio

Související