Jazzový trumpetista Laco Déczi hrál s kapelou v českobudějovickém rozhlase

9. červen 2016

Koncert Laca Décziho i jeho stabilně výborné kapely Celula New York si užili 8. června posluchači ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Koncert měl navíc částečně podobu talk-show, kterou vedl šéfredaktor a zkušený moderátor Petr Meškán.

Osmasedmdesátiletý jazzový trumpetista Laco Déczi, který odešel z bývalého Československa do Spojených států amerických v roce 1985, je ve své vlasti dodnes známou a populární osobností. Dobrou reputaci si však získal rovněž v newyorských klubech, kde již dlouho vyhrává se svým synem, prvotřídním bubeníkem Vaicem v rámci seskupení Celula New York.

Celula New York, nyní samozřejmě v úplně jiném složení, existuje už od roku 1967. „Tehdy jsme měli kapelu, ale bez názvu. Seděli jsme v Redutě a mudrovali. Evžen Jegorov najednou se svým humorem navrhl: My jsme stranická rytmická jazzová buňka. Poukazoval tím na komunisty, kteří měli všude samé buňky. Latinsky se buňka řekne cellula a název byl na světě,“ vysvětluje původ názvu své životní kapely Laco Déczi.

Ten si coby jazzman udělal jméno už v 60. letech, kdy spolupracoval s elitním orchestrem JOČR s kapelníkem Karlem Krautgartnerem a byl členem slavného SHQ Karla Velebného. Kapela Celula New York, s níž Laco Déczi natočil řadu desek (například Morgan, Big Shot, Land plus několik „live“ alb), v současnosti vystupuje v této sestavě: Laco Déczi - trubka, Jan Aleš - klávesy, Michael Krásný - bass, Vaico Déczi - bicí.

Laco Déczi, rodák ze slovenského Bernolákova a hokejista v dresu dorostu Slovanu Bratislava, je výjimečný muzikant (hrál s plejádou jazzových es, osobně měl zřejmě nejblíže ke Calvinu Jonesovi), avšak také svérázný normálním zvyklostem se vzpírající člověk se zálibou v recesi a v nepříliš hledaném slovním výrazivu. Vstoupil dokonce i do dějin české kinematografie, neboť si zahrál - sám sebe - ve filmu Kalamita režisérky Věry Chytilové.

Malou ochutnávku před koncertem nabídla půlhodinka V náladě swingu, potažmo jazzu.
Laco Déczi byl také hostem v odpoledním vysílání Českého rozhlasu České Budějovice.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.