Chatu na Orlíku raději u hráze, na koupání jsou ale nejlepší pískovny a lomy, radí hydrobiolog, který sleduje kvalitu vody

4. červenec 2022

Kvalita vody na koupání ve stojatých nádržích se mění v závislosti na počasí a teplotě. Stoupne-li teplota vody nad dvacet stupňů, množí se sinice. Ty jsou hygienicky závadné a mohou být i jedovaté. Třeba malé děti, které by se takové vody při koupání nalokaly rok co rok, mohou mít později potíže s játry.

Situace se může změnit i ze den na den. Podle Petra Znachora, který vede oddělení mikrobiální ekologie vody při hydrobiologickém ústavu Biologického centra Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích, je teď na Lipně výskyt sinic podlimitní. „Stačí ale, aby bylo hezky, sinice se začnou hromadit u hladiny, zafouká vítr a odnese je ve velké koncentraci do jednoho místa. Na jiném bude voda výborná. A jakmile se vítr otočí, vodní květ se zase přesune jinam,“ popisuje.

Znamená kvetoucí voda vždycky nebezpečí? „Vodní květ obecně je definován jako pouhým okem viditelné přemnožení řas nebo sinic. V našich podmínkách se v 99 procentech případů jedná skutečně o sinice,“ odpovídá Petr Znachor.

Laik může poznat rozdíl mezi sinicemi a řasami tak, že nabere vodu do PET lahve a nechá ji asi deset minut stát. Zůstane-li zelený povlak u hladiny, s největší pravděpodobností jde o sinice. „Naopak řasy buďto klesají ke dnu, anebo se pohybují v celém vodním sloupci,“ doplňuje hydrobiolog.

Zelená voda by vás měla spíš odradit

Pokud je tedy voda zelená, koupat se, či nekoupat? „Je to hodně individuální. Když jsme před dvaceti lety odebírali vzorky vodního květu na mnoha nádržích, přijeli jsme na jednu, která byla úplně zelená, takže jsme vodu odebírali v rukavicích a říkali jsme, tak sem bychom nikdy nevlezli. A děti se rozběhly a skočily do toho,“ vzpomíná Petr Znachor.

I citlivost na sinice je podle něj hodně individuální. „Zatímco u někoho může vyvolat alergickou reakci i nízké množství sinic, u jiného je tolerance mnohem větší. Ale obecně se dá říct, že je-li voda zelená a máme podezření na sinice, doporučujeme spíše se nekoupat, anebo se potom rozhodně osprchovat,“ uvádí.

Kvalita vody nemusí být stejná ani po celé délce nádrže. To je typické pro Orlickou přehradu. „Vodní dílo Orlík představuje kaňonovitou nádrž o 70 kilometrech na délku. A po té délce fungují samočistící procesy. Živiny, které přitékají z přítoků, ať už Vltavou, nebo Otavou, jsou využívány sinicemi. Čili je tam velký vodní květ. Ale postupně sinice vytáhnou živiny do svých buněk a kolonií, čímž koncentrace živin řídne. To znamená, že i množství sinic je nižší,“ líčí hydrobiolog.

Čtěte také

Tím, že sinice na počátku přehrady vyjedly potravu sinicím na konci, nastává podle Petra Znachora zajímavá situace: „U přítoků až ke hradu Zvíkov je voda často úplně zelená, zatímco u hráze může být takřka čistá.“

Podle jeho dlouholetých zkušeností jsou tedy přítokové úseky, otavský i vltavský, až po Zvíkov pro koupání naprosto nevhodné. „Už nyní je v Podolsku zákaz koupání z důvodu nadměrného výskytu sinic. Takže taková malá rada pro ty, kteří si chtějí kupovat rekreační objekt v blízkosti nádrže: Kupujte si ho spíše v hrázové části, jinak riskujete, že se budete z chaty na vodu jen dívat,“ dodává.

Hydrobiolog Petr Znachor doporučuje sledovat kvalitu vody v jihočeských rekreačních střediscích na stránkách koupacivody.cz. „Tam jsou informace o provozovaných přírodních koupalištích a kempech. Hygienické stanice tam kontrolují stav vody každý týden, a překročí-li sinice povolený limit, vyhlásí zákaz koupání,“ připomíná.

Obecně Petr Znachor v jižních Čechách za kvalitní rekreační vody považuje pískovny a lomy, naopak spíše odrazuje od krásných a četných, ale ke koupání ne úplně vhodných jihočeských rybníků.

Celý rozhovor s hydrobiologem Petrem Znachorem o kvalitě vody v jihočeských nádržích si poslechněte online.

Spustit audio

Související