Cesta z Třeboně do Staré Hlíny bude pro cyklisty bezpečnější. Nebudou muset na frekventovanou silnici

20. duben 2022 15:13

Téměř pět tisíc kilometrů značených cyklotras nabízí Jihočeský kraj. Většina jich ale vede po komunikacích, kde se cyklisté můžou potkat s auty. Jeden z velmi nebezpečných úseků mezi Starou a Novou Hlínou u Třeboně se ale už letos dočká proměny.

„Když se díváme směrem k Třeboni, vidíme přes hladinu rybníka ten pohádkový most. Cyklisté, kteří jedou z Nové Hlíny, přes něj přejedou, vyjedou tady po tělese silnice mezi svodidla a musí přejet přes hlavní silnici na Starou Hlínu, což je velmi nebezpečné,“ ukazuje starosta Třeboně Jan Váňa.

Silnice I/34, přes kterou museli cyklisté se svými koly přebíhat, navíc v zatáčce, je velice frekventovaná. Vede z Českých Budějovic do Jindřichova Hradce.

„My máme vybudovanou stezku z Třeboně do Nové Hlíny, tam je bezpečná mlatová cesta. Problém je spojnice mezi Novou a Starou Hlínou,“ potvrzuje starosta.

Na novou cyklostezku mělo město připravený projekt už v minulém volebním období. Tenkrát se počítalo s investicí za 25 milionů korun. Současná radnice projekt zjednodušila, a stavba tak vyjde na necelých osm milionů.

Čtěte také

„Stezku povedeme po levé straně za svodidly směrem k rybníku Vítek, Za svodidly je nějaké bezpečností pásmo, bude tam určitý odstup od svodidel. Navezeme materiál a vybudujeme smíšenou cyklostezku, která bude široká minimálně dva a půl metru. Bude asfaltová, ve svahu bude samozřejmě zábradlí, aby to bylo bezpečné,“ popisuje Jan Váňa.

Směrem ke Staré Hlíně je znát, že už tu kdysi cesta vedla. „Byla tady stará cesta, která se vůbec nepoužívala, byla zarostlá a myslím, že o ní skoro nikdo nevěděl, ani rybáři ji nepoužívali. Vede směrem k výtopě rybníku Rožmberk. To je taková malá komplikace, protože Rožmberk je kulturní památka, takže jsme museli požádat památkáře, aby nám povolili vést tudy cyklostezku,“ vysvětluje Jan Váňa.

Po novém bezpečnějším úseku cyklostezky z Nové do Staré Hlíny u Třeboně by se první cyklisté mohli projet už letos v létě.

Spustit audio

Související