Cyklisté jsou v Třeboni terčem kritiky. Jezdí na kole tam, kde se nesmí

29. červenec 2019 10:17

Třeboňsko si o prázdninách oblíbili senioři na elektrokolech, rodiny na kolech s přívěsnými vozíčky i sportovní cyklisté. Najít symbiózu s místními a s dalšími turisty je v jihočeském mikroregionu složité.

Rodiny s dětmi na kolech, kola s přívěsnými vozíčky, senioři na elektrokolech a do toho chodci, vláček a auta. Taková je běžná situace uprostřed léta na hrázích třeboňských rybníků, na silnicích i v centru historického jihočeského města Třeboň. Místní si stěžují, že cyklisté nedodržují pravidla.

Třeboň řeší wellnes areál v parku. Lidé proti stavbě podepisují petici

Proti změně územního plánu, která umožní stavbu druhé etapy wellness centra v parku u Lázní Aurora, protestovali na zastupitelstvu města obyvatelé Třeboně

Třeboň začne připravovat změnu územního plánu, která umožní stavbu druhé etapy venkovního wellness centra v parku u Lázní Aurora. Souhlasilo s tím 14 z 25 zastupitelů.

Novinkou je v letošním roce zákaz průjezdu parkem u Schwarzenberské hrobky na kolech. Tam přibyla dopravní značka „Cyklisto sesedni z kola“, všichni ji ale zdaleka nerespektují. „Z kola sesedne asi polovina cyklistů. Zbytek mě v lepším případě ignoruje nebo ujišťuje, že pojedou pomalu, někdy ale bývají arogantní až vulgární,“ říká správce parku Marek Valenta.

Také podle vedoucího městské policie Vladimíra Školky je nekázeň některých cyklistů do očí bijící a stává se pak příčinou averze části veřejnosti vůči cyklistům.

Třeboň nabízí nenáročný rovinatý terén mezi rybníky nádhernou přírodou, chybí tu ale síť cyklostezek pro průjezd městem i napojení cyklostezek na okolní obce.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související