Na levém břehu Vltavy mezi Boršovem a Planou na Českobudějovicku začne stavba několik let připravované cyklostezky

16. září 2021 10:26

Několikaletá příprava cyklostezky z Boršova nad Vltavou do Plané u Českých Budějovic skončila. Část levého břehu řeky ještě do konce měsíce obsadí bagry a začne stavba. Ta má být podle plánu hotová nejpozději příští rok na jaře. Obě obce cyklostezka fakticky propojí s centrem krajského města.

„Budoucí cyklostezka bude kopírovat starou polní cestu, která vede okolo řeky směrem na Planou, to znamená na České Budějovice. Očekávám, že v jakémsi stavu užívání by mohla být už i přes zimu,“ říká starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman.

Nový úsek bude dlouhý 4100 metrů. „Stane se vlastně součástí takzvané vltavské cesty, která by měla vést z Nové Pece směrem na Týn nad Vltavou a do budoucna až do Mělníka,“ dodává Jan Zeman.

Po cyklostezkách kolem řeky Vltavy se lidé mohou dostat z Českých Budějovic na Hlubokou, tedy z krajského města na sever, ale směr na jih zatím končí na okraji Českých Budějovic v Rožnově. Právě nová cyklostezka to změní.

Čtěte také

„Slibuji si od toho, že mnohem více obyvatel naší obce bude jezdit do práce do města na kole. Myslím, že to bude velice přínosné. A pochopitelně se sem dostane i více občanů z krajského města, jejichž kroky zatím směřovaly především na sever, na Hlubokou,“ dodává starosta Boršova nad Vltavou.

Nová cyklostezka bude končit u budovy obecního úřadu v Plané u Českých Budějovic. Zde se cyklisté mohou napojit na cestu směrem na České Budějovice a most u Meteoru. „Je to důležité, protože dosud je zde pouze silnice, velmi nebezpečná komunikace. Pro lidi, kteří se chtějí dostat na kole do Budějovic, je to velmi významná stavba,“ doplňuje starosta Plané Tomáš Pintér.

Kromě Plané a Boršova se na financování projektu podílí rovným dílem také obec Homole. Náklady se vyšplhají na bezmála 30 milionů korun. Z větší části je pokryje dotace z evropského fondu.

Spustit audio

Související