Český lev. Příběh slavného boxera Vildy Jakše, který byl za druhé světové války letcem RAF

8. květen 2023

Vilém (Vilda) Jakš byl prvním československým boxerem, který bojoval o titul mistra světa. Zápasil do posledního dechu, ale nevyhrál. A nedočkal se ani vítězství v boji o svobodnou Evropu. Jeho příběh napsal českobudějovický historik a spisovatel Dalibor Vácha přímo pro Český rozhlas.

Účinkuje: Tomáš Drápela
Napsal: Dalibor Vácha
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Premiéra: 8. 5. 2023

Povídku Český lev o boxerovi, který se nejprve stal několikanásobným mistrem republiky a v roce 1935 dokonce vicemistrem světa a pak za druhé světové války bojoval v řadách britského královského letectva RAF, uvádíme v rozhlasové premiéře u příležitosti Dne vítězství.

„O dvě minuty později byl v letadle. Namlouval si, že na palubě letounu, čtyřmotorového Liberatoru, mu bude lépe, že strach odejde. Snažil si připomínat, že se bojí každý, jen skutečný chlap se strachem bojuje a přemáhá ho. Do Liberatoru se leze zespodu, člověk se musí pořádně skrčit a protáhnout do pumovnice, teprve pak se rozejde po letounu.“

„Vilda Jakš mně fascinuje z několika důvodů,“ říká autor povídky Český lev, českobudějovický historik a spisovatel Dalibor Vácha. „Už jako kluka mě fascinoval box, třeba film Rocky, a pak se k tomu přidala letadla, takže osud skoromistra světa v boxu, který padl jako palubní střelec bombardéru... Srdcervoucí příběh,“ vysvětluje.

„Za první republiky byl Vilda Jakš velkou mediální hvězdou, vůbec nemusel za svou vlast za hranicemi bojovat, ale on se stejně přihlásil. Jsem vždycky ohromený odvahou těch ‚svých hrdinů', takovou tou poklidnou, nekřičící odvahou, kterou obvykle nemuseli vyjadřovat hulákáním. Byli stateční, přitom leckdy bojovali s vlastními pochybnostmi a děsy,“ dodává.

Životním osudem úspěšného boxera Vildy Jakše (1910-1943) je inspirován i film Pěsti ve tmě v hlavní roli s Markem Vašutem, který v roce 1986 natočil režisér Jaroslav Soukup.

Dalibor Vácha

Dalibor Vácha se narodil v roce 1980 v Prachaticích. Vystudoval angličtinu a dějepis na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Jako historika ho zajímají především velké války 20. století a osudy Čechoslováků v nich.

Jako autora beletrie vlastně také. O první světové válce napsal například román Červenobílá (2014), který získal literární cenu Knižního klubu. O druhé světové válce pak romány Hranice (2015) a Hoří už Praha? (2017).

Spisovatel a historik Dalibor Vácha

Renomované nakladatelství ARGO mu v roce 2021 vydalo román o třech hrdinech protinacistického odboje s názvem M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek. Při příležitosti 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha ve stejném nakladatelství v roce 2022 vyšel román Smrt na kůru, jehož hlavním hrdinou je Adolf Opálka, velitel československých parašutistů, kteří seskočili na území protektorátu s cílem zlikvidovat nacistického smrtihlava.

Dalibor Vácha je také autorem několika historických povídek, které napsal speciálně pro Český rozhlas České Budějovice. Jednou z nich je Český lev, příběh o úspěšném boxerovi Vildovi Jakšovi, který se za druhé světové války stal příslušníkem zahraničních armád bojujících proti nacistickému Německu. O prvním československém boxerovi, který bojoval o titul mistra světa, by rád napsal i román.

Dalibor Vácha jako autor i čtenář nezapomíná ani na literární fantastiku. V roce 2016 vydal postapokalyptický román Nikam (2016) a o dva roky později povídkovou sbírku Jizvák Jim a další noční můry.

Spustit audio

Související