Budějovické kino Kotva možná změní název a otevře filmový klub. Převzali ho noví provozovatelé

31. červenec 2022 11:35

Kino Kotva v Českých Budějovicích má nové provozovatele. Ve výběrovém řízení ze dvou uchazečů vyhrála Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců, která má už třetím rokem na starost letní kino Háječek. Spolek tak získal možnost řídit Kotvu na sedm let.

„Vypadá to tady jako v krásném jednosálovém kině, v promítací kabině jsou dvě promítačky. Momentálně provádíme jejich revizi, kontrolujeme, jak to všechno funguje, a v podstatě se s tím seznamujeme. Aktuálně jsme se dozvěděli, že primárně funguje jedna promítačka a druhá je spíše dosloužilý model, takže už pravděpodobně nebude k použití,“ popisuje technický stav kina Kotva člen Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců Jakub Janíček.

„Došli jsme k závěru, že dřív, než by se dosloužilá promítačka zprovoznila, tak se spíše opraví ta stávající. Bude potřeba to tady trošku zkultivovat, probrat všechny kabely a připravit se na kompletní promítání,“ dodává.

Čtěte také

Podle dalšího člena Daniela Habrdy chce asociace otevřít kino více lidem. „Chceme přilákat ty, kteří do Kotvy dlouho nechodili, i ty, kteří na ní naopak nedají dopustit. Chceme dát kinu trochu novou tvář, nabídnout trochu historie. Přemýšlíme o tom, že mu budeme říkat biograf Kotva místo kino, abychom se odlišili od multikin,“ říká.

„I díky tomu, že máme podporu města, věříme, že jsme schopní tu uvádět filmy, které nejsou pro masovou většinu. Samozřejmě budeme dávat i bijáky, ale nebude to většina. Chceme tu dělat filmový klub, plánujeme něco, čemu zatím pracovně říkáme baby klub,“ prozrazuje Daniel Habrda.

Původní vize města byla, aby si kino na sebe vydělalo samo. Nakonec ale uvolní bezmála milion a půl korun. „Oba uchazeči ve výběrovém řízení shodně konstatovali, že provozovat v Českých Budějovicích další kino bez finanční podpory města není reálné. Jako argumenty uváděli především konkurenci dvou multiplexů a žánrové zaměření,“ vysvětluje náměstek primátora Juraj Thoma.

Ať už s označením kino, nebo biograf, nová Kotva by měla začít promítat 1. září.

autor: František Ciglbauer
Spustit audio

Související