Buczech, čtěte Bůček, to jsou blues, folk a rock ze Šumavy se zpěvákem a kytaristou Petrem Vošahlíkem

Můžete si vychutnat pozoruhodné vystoupení prachatické blues-folk-rockové kapely jménem Buczech, což je poangličtělá forma oblíbeného kousku české gastronomie, tedy bůčku. Buczech zahrál předloni na podzim v rámci Večerů S v českobudějovickém Divadle U Kapličky a příjemně rozšířil dramaturgický záběr tohoto unikátního koncertního cyklu.

Buczech tehdy tvořili: Petr Vošahlík (zpěvák a kytarista), Jakub Weiss (pianista a kytarista), Vladimír Hettner (baskytarista) a Tomáš Krejza (bubeník).

Frontman této prachatické čtveřice Petr Vošahlík, autor všech písniček, které v Koncertních ozvěnách od Tří lvů zaznějí, a muzikant s bluesovým feelingem od palců na noze až po konečky vlasů, jak je kapelou charakterizován, takto popsal začátky skupiny Buczech: „To bylo určitě před více než deseti roky. Kamarád tehdy zabíjel prase a sháněl muzikanty, aby mu k tomu přišli zahrát. Obvolal jsem kamarády, a tak vznikla skupina Bůček Blues. Ale protože šlo o blues, tak jsme to poangličtili.“

V záznamu z koncertu šumavské kapely Buczech v Divadle U Kapličky v Českých Budějovicích z 8. října roku 2021 zazní tyto skladby autora Petra Vošahlíka: Jarní déšť, Dým nad tvou hlavou, Nechci si zvykat, Nádraží a Kolik dnů.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související