K masopustu tři dixielandové kapely – dvakrát v sále U Tří lvů a jednou pod širým nebem

Masopust právě vrcholí a leckde ve světě, ale hlavně v Americe, ke karnevalu patří dixieland. Dixieland je hudba, která se zrodila v americkém New Orleans kolem roku 1900 a postupně se odtud rozšířila do Chicaga a New Yorku. A pak – během času – i do celého světa, Čechy nevyjímaje. Je to povětšinou radostná hudba, která se přirozeně pojí s karnevalovým veselím.

To, že dixieland dokáže lidi příjemně bavit, dokázala v září roku 2020 jindřichohradecká kapela Old Steamboat Jazz Band vedená zpívajícím trumpetistou Lumírem Ratajem na společné akci Českého rozhlasu České Budějovice a českobudějovického Veteran Car Clubu na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Šlo tehdy o jubilejní 50. ročník mezinárodní soutěže historických motocyklů a automobilů Křivonoska a start jedné z etap se uskutečnil právě na českobudějovickém náměstí. Z této akce vysílal živě Český rozhlas České Budějovice, včetně vystoupení Old Steamboat Jazz Bandu, které jsme také zaznamenali 

A z tohoto dixielandového koncertu pod širým nebem si dáme dva osvědčené standardy. Bourbon on Street Parade a Hello Dolly.

Navíc přidáme dvě pecky tradičního jazzu od legendární české kapely Steamboat Stompers, která zahrála pod vedením rodilého Jihočecha Jiřího Kadluse v českobudějovickém rozhlasovém sále v ulici U Tří lvů před více než osmi roky.

A dixielandová tečka Down By The Riverside bude záležitostí Stanley´s Dixie Street Bandu v čele s trumpetistou i zpěvákem Standou Dětským.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související