Brněnský výtvarník Petr Veselý přivezl do Domu umění i dílo přímo inspirované Budějovicemi

13. leden 2019

Jeho barvou je šedá. Skrývá v sobě veškeré valéry od černé až po bílou a je v ní ukryta celá barevnost. Alespoň tak vyjadřuje brněnský autor Petr Veselý svůj výtvarný názor.

Jeho práce z posledních let i některá starší díla teď můžete pod názvem Formáty vidět v českobudějovickém Domě umění.

Petr Veselý se do českobudějovické galerie současného umění a architektury vrací po téměř dvaceti letech. Ačkoliv kurátor Michal Škoda obvykle nezve stejného autora dvakrát, tentokrát udělal výjimku.

„Vážím si toho, že je svůj, že nepodléhá žádným módním vlivům. Co ho znám, tak pořád vychází z toho místa, kde žije, a to sepětí s místem a každodennost je pro něj zásadní. Je to básník, který píše i básně slovní, ale já si myslím, že také ty obrazy nebo objekty v sobě mají neskutečnou poetiku a velice silný duchovní obsah,“ vysvětluje Michal Škoda.

Výstavu v Domě umění koncipoval Petr Veselý s ohledem na místo, kam se vrací. „V první místnosti bych možná upozornil na obraz, který se jmenuje Návrat. Je to možná návrat do Českých Budějovic a zároveň Návrat ztraceného syna od Rembrandta. Jde o citaci formátu a také je to citace mého dávného malinkého obrázku někdy z počátku 80. let,“ ukazuje.

Lednová výstava nabízí díla kolážisty Vladimíra Noska a malíře Josefa Bruckmüllera

Vernisáž společné výstavy výtvarníků Vladimíra Noska a Josefa Bruckmüllera v budově Českého rozhlasu České Budějovice

Společná výstava výtvarníků Vladimíra Noska a Josefa Bruckmüllera zahájila nový rok v galerii Českého rozhlasu České Budějovice. Vernisáž se uskutečnila ve čtvrtek 3. ledna.

A ještě jedno dílo vzniklo v přímé vazbě na České Budějovice a autorův pobyt ve městě. „Stojí za to připomenout obraz, který se vztahuje k Budějcím, a sice ke kostelu Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí, kde jsou krásné fresky. Já jsem si už kdysi dávno tam něco kreslil nebo možná i fotil a v první polovině 90. let vznikl obraz Okno, který je přímou reakcí na jednu z těch fresek,“ říká.

Výstava Petra Veselého s názvem Formáty zůstane v českobudějovickém Domě umění do 10. února.

S výtvarníkem se můžete projít jeho aktuální výstavou v kulturním magazínu Kavárna. Dále pořad představuje audioknihu Hany Parkánové Karel IV. – Jménem koruny, jménem lásky a knížku humoristických postřehů Karla Šípa Karneval paměťových buněk. Také zveme na Novoroční koncert z cyklu Klasici v Táboře.

Spustit audio

Související