V 35 letech se učil znovu chodit a mluvit, začal také malovat obrazy plné barev

30. duben 2018

Výstavu jednoho dne a zároveň oslavu narozenin pořádá pravidelně na Novohradsku malíř Hynek Fuka. Ukazuje své jásavé barevné obrazy například s motivy krajiny nebo veselých muzikantů.

Umělec ale zároveň připomíná, že oslavy se táhnou celým rokem. „Neslaví se jen v jeden den, ale během celého roku, protože já úplně cítím, jak se mi teď začínají plnit moje životní sny. To, co jsem si vždycky moc přál, se mi stává,“ říká.

Hynek Fuka má vlastně narozeniny dvojí. Na konci března totiž uplynulo dvacet let od doby, kdy byl po dopravní nehodě tři dny v bezvědomí. „Už se zdálo, že se spíš neproberu. Měl jsem úraz mozku. Před dvaceti lety jsem nemohl chodit, mluvit, nebylo mi rozumět a teď žiju tohle, to je úplně neuvěřitelné,“ dodává.

Dnes podle svých slov vůbec neví, kde v sobě vzal sílu na to učit se znovu základní věci. Vše šlo hrozně pomalu, ale zároveň si splnil jeden z dětských snů – malovat.

Tvoří na chalupě v Novohradských horách, která je mu ateliérem a skoro už i domovem. „Cítím se tu moc dobře, trávím tady minimálně polovinu času a dobře se mi tu daří. Příroda je určitě inspirativní, ale také léčivá. Je to práce přírody, že jsem se znova zvedl,“ popisuje.

Na výstavu jednoho dne přinesl různé obrazy. Zachycuje veselé muzikanty nebo krajinky. „Mám rád všechna témata, protože čím víc věcmi se člověk zabývá, tím je to lepší,“ uzavírá.

Obrazy malíře Hynka Fuky ozdobily na jeden den fasádu Lesovny Žofín v Novohradských horách

Rozhovor s malířem Hynkem Fukou přináší kulturní magazín Kavárna. Dále se ohlíží za koncertem Lenky Slabé ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice, představuje nové album skupiny AG Flek Podnohamazem a zve na festival Sonda.
Celý pořad si poslechněte v odkazu výše.

autor: pku
Spustit audio

Související