Boris Jirků vystavuje v Táboře své monumentální malby

23. únor 2019 07:45

Expresivní barevnost, dynamická perspektiva, figurální náměty. I tak lze charakterizovat tvorbu malíře, sochaře a ilustrátora Borise Jirků, který nyní vystavuje své obrazy v Táboře.

Jedná se o výběr monumentálních pláten, která vznikla od roku 1986 do současnosti. Boris Jirků do nich vkládá své příběhy a poznání, k němuž se podle jeho slov člověk neprosměje, ale probolí.

„To já už jsem věděl na škole, že bych ani nechtěl být tak velký umělec, protože vím, jak se za to platí.  Jdete cestou jinou, poznání, nejde jít cestou všech ostatních, prostě musíte jít jinam a zraňujete sebe i ostatní,“ říká umělec.

Jindra Čapek dokončil ilustrace k novodobé foglarovce Davida Jana Žáka a začíná pracovat na Pinocchiovi

Ilustrátor Jindřich Čapek

Jindra Čapek svými kresbami doplnil více než 70 knižních titulů, od pohádek po literaturu faktu. Převážná většina jich vyšla v německých a švýcarských vydavatelstvích, protože ilustrátor vyrůstal ve Švýcarsku.

Jednou z variací na utrpení je jeho autoportrét. „Sám sebe jsem stylizoval do Oidipa, který už nechtěl vidět tento svět a vrazil si skla do očí. Já jsem to udělal jenom v tom obraze, ale musím říct, že mě to velice osvobodilo. Pro mě má umění i trochu terapeutickou sílu,“ komentuje.

Boris Jirků už celkem čtyřikrát ilustroval Bulgakovův román Mistr a Markétka, pokaždé se jednalo o tentýž překlad, ovšem výtvarné zpracování je jiné. „Ta slova na vás pokaždé mluví jinak. Člověk možná zrcadlově odráží do textu větší množství informací a poznání,“ vysvětluje.

Výstavu obrazů Borise Jirků můžete vidět v táborské galerii U Radnice do 1. března.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související