Barbora Havlíčková, velký talent českého běžeckého lyžování, se teď místo tréninku učí na maturitu

7. květen 2020 12:33

Barbora Havlíčková se věnuje v létě atletice, v zimě běžkám. Závodila už na zimních olympijských hrách, v běhu do vrchu vybojovala stříbrnou medaili na juniorském mistrovství světa. Teď ale spíš než na tréninku tráví čas před obrazovkou počítače.

Její školní léta by měla vyvrcholit maturitní zkouškou. Lyžařka, která trénuje na Šumavě, studuje vimperské gymnázium. „Studuji tam devět let, poslední ročník jsem si ještě rozložila, a jak jsem na maturitu dlouho čekala, tak na ni čekám pořád. Je to hodně specifické, takhle jsme si to nepředstavovala,“ říká.

Všechny plány, sportovní i studijní, vzaly s příchodem pandemie onemocnění covid-19 za své. „Nic z plánů se nekonalo, na druhou stranu musím říct, že v poslední době trávím ve škole víc času než kdy dřív, protože online hodinám mohu věnovat dost času,“ popisuje Barbora Havlíčková.

Čtěte také

Největším problémem je pro ni posunutí termínu maturitní zkoušky. „Měla jsem mít po maturitě už na konci května, takhle budu maturovat až později. Na druhou stranu, trénuji víceméně celý život a nějaký týden nehraje zas tak velikou roli. Je to samozřejmě komplikace, ale beru to tak, jak to je,“ dodává.

A tak má i víc času na to vyrovnat se s přechodem z kategorie juniorek mezi dospělé. „Jsem si vědomá toho, že první dva roky přechodu do dospělé kategorie jsou náročné. Podle mě je důležité to v klidu zvládnout, na to se snažím soustředit. Změnilo se to, že mě vzali do ženské reprezentace,“ prozrazuje.

Přechod do dospělé kategorie ji čeká i v atletice, kterou stále propojuje s lyžařským programem. „Téměř všechny letní závody jsou ale stejně zrušené a pak už se většinou spíš připravuji na lyže, takže se mi zdá, že se to trochu vyřešilo samo,“ uzavírá lyžařka, která je považována za velký český běžkařský talent.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související