Profesionální cyklisty letos na jihočeských silnicích neuvidíte, závody jsou zrušené

13. duben 2020

Cyklistický závod Okolo jižních Čech se letos nepojede. Oznámil to na konci minulého týdne jeho ředitel Jan Hájek. Stejně jako v jiných sportovních odvětvích tu všechny plány zastavila pandemie koronaviru.

Závod Okolo jižních Čech je součástí světového poháru v silniční cyklistice, významné místo má v českém i mezinárodním kalendáři. Zrušení se ale týká i dřívější akce RBB Tour.

„Cyklistický klub RBB Invest pořádal v posledních letech vždy dva etapové závody. Vzhledem k situaci, která v republice panuje, omezením pohybu, nemožnosti pořádat akce a tomu, že těžko dokážeme odhadnout, co bude třeba za několik měsíců, nechceme pracovat na něčem, co je nejisté,“ vysvětlil Jan Hájek.

Čtěte také

Nejprve tedy zmizí z kalendář RBB Tour 2020. „Akce se měla konat na začátku května, je to tříetapový závod na Jindřichohradecku. Etapy se měly jet v Číměři, Popelíně a Českém Rudolci, hlásili se i zahraniční účastníci. Myslím, že závod v tomto termínu bychom určitě uspořádat nemohli,“ uvedl Jan Hájek.

A vzhledem k nejisté době a jiným starostem, které představitelé sportu, kraje, obcí i firem mají, se nepojede ani zářijový závod Okolo jižních Čech.

„Sport je pořád jenom sport a teď jsou důležité jiné věci. My se k tomu rádi vrátíme, pokud se situace uklidní. Chtěl bych poděkovat všem, kteří nám doteď se závodem pomáhali. Když budeme všichni zdraví, můžeme se k tomu vrátit v následujícím roce,“ uzavřel ředitel cyklistických závodů Jan Hájek.

Někteří trénují sami, jiní budují

O svůj vrchol přišli i olympionici. Účastnice zimních i letních her Kateřina Neumannová pro ně má pochopení. „Věřím tomu, že si teď sportovci třeba dají kratší volno, nastaví se tu velkou dřinu a tréninkové úsilí, které je bude čekat až v příštím roce,“ komentovala.

Do přestavby areálu Lísy Polesné se vrhli vodáci v Českém Vrbném u Českých Budějovic. Osobně se zapojil i předseda klubu vodního slalomu Jakub Prüher. „Vyrostla nová loděnice, která bude krásná. Uvidíme, jak na tom budeme ekonomicky, protože teď se samozřejmě všechny plány zhroutily, ale chystají se ještě velké změny,“ popsal.

Petra Krejčová, triatlonistka, která po pádu z kola málem ochrnula, pak vyhrála triatlon Ironman na Havaji, se v současné situaci snaží udržovat v pohybu. Sport je pro ni totiž životním stylem. „Jakákoli pohybová aktivita je velmi důležitá, aby byl člověk zdravý, vitální a měl se dobře,“ připomněla.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.