Antonín Pelíšek: Jaro

3. květen 2022

Zas je tu, jaro je tu… zpívá Lucie Bílá v chronicky známém hitu, který mě napadá pokaždé, když začínají rozkvétat stromy. Život se probouzí každým rokem s řevem ptáků a opojnou vůní květin. 

Už desítky let mě toto roční období dokáže oslovit a stejně tak často něčím překvapit. Je o uhrabávání záhonků, sázení, pařeništích, bramborových řádcích, vylézajících ředkvičkách. Dohromady, všechno je, jak má být.

A letos ještě něco navíc.

Tak mě nedávno zaujala zpráva z města Písek, že zájemci o ozdobení okenních parapetů květinami, si mohou přijít na určené místo pro zahradnický substrát do svých truhlíků. Materiál dostanou zdarma.

No, Písek mě vlastně ani tolik nepřekvapil. Už roky je na jihočeské a možná republikové špici v ošetřování životního prostředí. Má primát v recyklaci odpadků, zavedl jako první na jihu Čech podzemní popelnice a nedávno dostal ocenění za sběr elektroodpadů.

Má Palackého sady, starý kamenný most s legendárním Měsícem nad řekou od Fráni Šrámka. Až mu trošku závidím. Jako obyvatel Českých Budějovic jsem zapátral v paměti, kdy jsem naposledy dostal od města něco zadarmo.

Napadla mě nabídka posypového písku na umrzlé chodníky v zimě. Každý si může pro posyp dojet. Je také zdarma až na to, že chodníky ošetřované lidmi z přilehlých domů patří už dlouho městu, které takovým darem řeší svoje problémy.

Takže vlastně z nouze ctnost. To ale nemění nic na tom, že jaro je bezelstné a určitě opravdové.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.