Zoologové pravidelně počítají netopýry na zimovištích na Šumavě. Zvířat je stále více

19. únor 2024 07:41

Hlavně je nevzbudit. To je zásada při sčítání netopýrů. Zhruba padesát jejich zimovišť na Šumavě a v jejím podhůří kontrolují zoologové národního parku. Z dat shromážděných v průběhu šedesáti let vyplývá, že se netopýrům na Šumavě daří.

„Musíme postupovat pomalu a potichu, abychom zvířata nerušili a abychom sečetli všechny netopýry, kteří tu jsou,“ šeptá zoolog Národního parku Šumava Luděk Bufka v jeskyni na Prachaticku.

„Tady hned na kraji máme jedince dvou druhů – netopýr velký a naproti netopýr ušatý. Ten má skutečně velmi dlouhé uši, které ovšem při zimování skládá podél těla a pod předloktí předních končetin,“ ukazuje.

Vzhledem k tomu, že se v posledních týdnech velmi oteplilo, zvířata se přeskupila. „Jsou blíž u vstupu,“ potvrzuje Luděk Bufka. Celkově je také na zimovištích netopýrů už méně než při prosincové kontrole.

Čtěte také

K nezbytnému vybavení zoologa při monitoringu netopýrů patří čelovka, ale také zápisník, kam si zapisuje všechny druhy, které už viděl. „Tady je netopýr vodní, jeden z našich běžnějších druhů, který je na této lokalitě typický. Můžeme si všimnout nožiček – chodidla, prstíky a drápky na zadní končetině jsou poměrně dlouhé, což je součást adaptace k lovu potravy těsně nad vodní hladinou,“ popisuje.

Populace netopýrů na sledovaných šumavských stanovištích podle Luďka Bufky postupně roste. „Na některých lokalitách došlo v posledních zhruba třiceti letech k poměrně podstatnému nárůstu. Ale záleží na tom, o jakém druhu konkrétně mluvíme. Je znám i občasný výskyt některých lokálně vzácných druhů, třeba netopýra brvitého nebo vrápence velkého, a zároveň víme o nástupu některých nových druhů, jako je netopýr nejmenší,“ uvádí.

Růst populace netopýrů souvisí hlavně se snížením chemizace a zlepšením životního prostředí.

Spustit audio

Související