Tisícovka nově vysázených dubů a lip může na jihu Čech zabránit vyhynutí kriticky ohroženého brouka páchníka

25. duben 2023 15:38

Poněšická obora u Hluboké nad Vltavou je bohatší o stovku dubů a ptačích třešní. Vysázeli je tam dobrovolníci, kteří se zapojili do projektu Life na záchranu ohroženého brouka páchníka. Vysázené stromy broukům za několik desítek let zajistí domov a omezí i šíření kůrovce.

Sázet stromky přijela do Poněšické obory například rodina Vránových. „My si teď s dcerou povídáme o planetě, o tom, jak jí pomoci, tak zrovna sázení stromů je parádní. To si doma nezkusíme a děti mají zážitek,“ říká Lucie Vránová.

V oboře dobrovolníci vysadí zhruba stovku stromků, budou mezi nimi duby a třešně. „Duby se vysazují hlavně pro brouka páchníka hnědého, aby měl kde být za pár desítek let. Ptačí třešně se sem dávají, aby měli potravu i jiní živočichové. Kvůli páchníkovi vysadíme nejenom duby, ale i lípy, na kterých také žije. Celkem bude vysazeno tisíc stromů,“ vysvětluje Ladislav Lešák z Krajského školního hospodářství.

Podle koordinátorky projektu Life Evy Ježkové je důležité, aby vysazovaných stromů bylo na dané lokalitě víc. „Páchník hnědý není moc dobrý letec, takže potřebuje, aby byly v určité vzdálenosti, protože jinou lokalitu by nemohl osídlit. My se při péči o páchníka staráme o více lokalit, nejen o hlubocké hráze a obory, ale například i o lokalitu Sokolí hnízdo a bažantnici u Nových Hradů,“ doplňuje.

Pracovníci Krajského školního hospodářství a také dobrovolníci vysází nové duby letos na jaře a na podzim.

Spustit audio

Související