Známý humorista Jiří Winter Neprakta má historicky první výstavu na jihu Čech

12. březen 2019 09:44

Díla Jiřího Wintera Neprakty vystavují v Želči na Táborsku. V muzeu a kulturním centru Špejchar můžete do 8. května vidět průřez tvorbou tohoto karikaturisty, který během svého života nakreslil více než 35 tisíc vtipů.

Expozice ale nabízí i méně známou podobu Nepraktovy tvorby. „Všichni vnímáme Nepraktu, známe ho z Dikobrazu, ale málokdo ví, že navrhoval mnoho přebalů na gramofonové desky a také různé předměty, třeba viněty na lahve, obrázky na dětské pastelky nebo hrací karty,“ ukazuje kurátor Pavel Šmidrkal.

Perličkou výstavy je houpací kohout. „Pochází z roku 1960 a právě výzdoba toho houpacího kohouta je práce Jiřího Wintera Neprakty,“ dodává Pavel Šmidrkal. Kreslíř se totiž věnoval i designovým návrhům užitkových předmětů, kromě kohoutů vyzdobil i houpací koně.

Dále si návštěvníci želečské obrazárny samozřejmě mohou prohlédnout 150 velkoformátových vtipů, které tvoří základ výstavy. Dozví se i to, jak tato humoristická díla vznikala.

Mach a Šebestová, humor i překvapivý černobílý linoryt. Budějovická galerie připomíná Adolfa Borna

Adolf Born (1930-2016) v roce 2013 při autogramiádě v Galerie Moderna v Praze

Dílo Adolfa Borna zná asi každý, přesto dokáže překvapit. Dokládá to výstava v českobudějovické Galerii 1, kam kurátor Miroslav Houška přenesl expozici, která byla k vidění v pražské Galerii Moderna.

„Mě na tom strašně lákalo připomenout divákům, že Neprakta byl vždycky součástí dvojice. Silnější byla podle mě dvojice s textařem Bedřichem Kopecným, řekl bych, že ten humor je takový trochu intelektuálnější, hlubší. Se Švandrlíkem je to víc řachanda, víc sranda v prvním plánu,“ komentuje Pavel Šmidrkal.

Kurátor je zároveň autorem nové knihy nazvané Pamlsky firmy Neprakta. Kniha kromě vtipů a předkreslených námětů nabízí na sedmdesáti stranách i fotografie ze soukromého života Jiřího Wintera.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související