Mach a Šebestová, humor i překvapivý černobílý linoryt. Budějovická galerie připomíná Adolfa Borna

3. březen 2019

Dílo Adolfa Borna zná asi každý, přesto dokáže překvapit. Dokládá to výstava v českobudějovické Galerii 1, kam kurátor Miroslav Houška přenesl expozici, která byla k vidění v pražské Galerii Moderna.

Výstava má název Svět Adolfa Borna a nabízí práce z let 1959 až 2014. „Je to velice pestrý výběr z díla. Nechybí tu například filmové kresby, které byly použité při tvorbě Večerníčku Mach a Šebestová,“ ukazuje kurátor Miroslav Houška.

Pražská Galerie Moderna do expozice shromáždila díla ze soukromých sbírek. Jsou tu díky tomu k vidění třeba novoročenky. „Ty jsou fantastické, jedná se o soukromé péefky Adolfa Borna a jeho rodiny. Kromě nich jsou tu i různé pozvánky na setkání a podobně,“ dodává Miroslav Houška.

Vedle drobných děl výstava nabízí více než dvacet velkých litografií a také tři vzácné akvarely. „Jsou to nádherné originály, na té kresbě návštěvník uvidí, jakou technikou Adolf Born pracoval a jak byl pečlivý a nápaditý,“ připomíná kurátor.

Jižní Čechy jsou krajem veselé melancholie, říkával Adolf Born

Adolf Born

V posledních dnech nás navždy opustilo několik výrazných uměleckých osobností. Zemřel dřevorytec Zdeněk Mézl, uznávaný scénograf a rodák z Budějovic Jaroslav Malina, který už nestačil dokončit svou retrospektivu v jindřichohradecké galerii, či rovněž Jihočech, výtvarník Adolf Born.

Velmi často se objevuje humor, třeba v případě krotitele lvů a kancelářské krysy. „Humor je v jeho dílech velice častý a dělá to dílo krásným a lépe přístupným lidem,“ komentuje Miroslav Houška.

On sám byl nejvíce překvapený z linorytu z roku 1959. „Je to takový námořnický chlapec, černobílá práce. Vzhledem k době vzniku to nese prvky kubismu a mě osobně to velice připomíná práce Pabla Picassa. Dále jsou pro návštěvníky hodně překvapivé práce z přelomu 60. a 70. let,“ dodává.

Výstava Svět Adolfa Borna zůstane v Galerii 1 v Panské ulici v Českých Budějovicích do konce března.

Expozicí věnovanou slavnému malíři provedl kulturní magazín Kavárna. Dále pořad nabízí návštěvu Muzea fotografie v Jindřichově Hradci a také jedinečného klatovského Pavilonu skla. K tomu přidává tip k poslechu audioknihy a recenzi komiksu Thorgal.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.