Jižní Čechy jsou krajem veselé melancholie, říkával Adolf Born

4. červen 2016

V posledních dnech nás navždy opustilo několik výrazných uměleckých osobností. Zemřel dřevorytec Zdeněk Mézl, uznávaný scénograf a rodák z Budějovic Jaroslav Malina, který už nestačil dokončit svou retrospektivu v jindřichohradecké galerii, či rovněž Jihočech, výtvarník Adolf Born.

A právě autora legendárních postaviček Macha a Šebestové a ilustrátora čtvrt tisíce knih si připomene i pořad Českého rozhlasu České Budějovice Jihočeši.

„Jižní Čech jsou pro mě krajem veselé melancholie,“ vzpomínal před několika málo lety u rozhlasového mikrofonu umělec, jehož otec pocházel z Českých Velenic a maminka z Ledenic na Českobudějovicku. Od svých pěti let sice vyrůstal v Praze, ale říkával: „V Praze žijí hlavně Brňáci a Jihočeši.“

Tatínek Adolfa Borna pracoval jako železničář a železnice umělci učarovala už jako batoleti. „Vzpomínám, jak za mě fascinovali dědci, kteří v černém obleku a fajfkou posedávali na jihočeských nádražích, sledovali projíždějící vlaky a tím vlastně život,“ popisoval své rané zážitky.

„Když jsem pak později měl ilustrovat nějaké knížky z období monarchie nebo i republiky, tak jsem se snažil tenhle motiv uplatnit,“ vysvětloval.

Celé vyprávění Adolfa Borna, který zemřel ve věku nedožitých 86 let, si poslechněte v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.