Žijeme ve století obrů a rozdrobená Evropa nemá šanci, říká respektovaný novinář Zdeněk Velíšek

30. červenec 2015

Redaktor, reportér, komentátor světové politiky, znalec problematiky Evropské unie, dlouholetý člen redakce České televize a spolupracovník Českého rozhlasu. Velmi respektovanou a uznávanou osobností je Zdeněk Velíšek, který se narodil v roce 1933 v Českém Krumlově.

Jako novinář se stále vyjadřuje k aktuálnímu dění. „Práce, kterou člověk dělá s náruživostí, dává zapomenout na věci, které by mě v mém věku už asi bolely. Jistě by se ozývaly následky mých sedmi operací, kdybych nebyl někdy až do noci zaměstnán,“ říká.

Zaměstnává jej především příprava komentářů. „Když chcete to, co se děje, namačkat do tříminutového rozhlasového vstupu, tak to dá práci. Předtím, než odvysílám komentář, ho většinou půl dne zkracuji. Jde totiž o to sledovat věci v podrobnostech, dávat je do souvislostí, nestačí říkat jen obrysy z titulků,“ vysvětluje.

Psal sedm let bez jediné pauzy

Zdeněk Velíšek je také podepsán pod několika knihami. Ta nejnovější vyšla teprve před šesti týdny s názvem Zdeněk Velíšek o Evropě. Jedná se o výběr z komentářů, které napsal pro měsíčník Evropské noviny. „Psal jsem tam sedm let bez jediného vynechání. Snažil jsem se vždy vysvětlovat situaci, objasňovat souvislosti, vývoj, aby se lidé mohli zorientovat v chaotických informacích,“ dodává.

Pro Evropské noviny vzniklo skoro sto komentářů. Do knihy jich autor vybral pouze třináct. „Je to tedy jenom esence z mé práce. V knize jsem se soustřeďoval na téma, co je to vlastně Evropa, proč se sjednocuje, proč tomu různí čeští prezidenti přikládají různou důležitost a kam nás to může zavést,“ říká.

Zároveň tvrdí, že žijeme ve století obrů a rozdrobená Evropa nemá šanci. „Musí být jedním z těch obrů a zaujímat místo, které jí jako velkému společenství národů patřilo už i v minulém století. Měli bychom si říci, že naše síla je především síla Evropy, a teprve pak v ní rozlišovat jednotlivé národy,“ zdůrazňuje.

Budova Evropského parlamentu. Ilustrační foto

S tím souvisí i jeho názor na aktuální vlnu migrace. Říká, že současný strach z cizích národů je politováníhodný. „Na druhé straně, obrovské přistěhovalecké vlny by rozhodně Evropu změnily, kdyby se je Evropa nesnažila nějak organizovat. Proto mě nepotěšilo, když naše první reakce byla, že si sami budeme určovat, koho pustíme a kolik. Tehdy jsem se snažil v komentářích zdůraznit, že to musí dělat Evropa společně. Jinak se to nepovede,“ připomíná.

Celkové řešení otázky migrace ale podle něj bude trvat léta, možná desetiletí. „Je taková doba, ale migrace nejen provázela celé dějiny lidstva, ale ona je zároveň tvořila. Možná si přeci jenom budeme muset zvyknout, že nás tady bude žít víc a že nebudeme mít všichni stejný odstín kůže,“ dodává.

Zdeněk Velíšek se narodil v Českém Krumlově, ale kvůli práci otce, poštovního úředníka, se brzy přestěhoval do středních Čech. Studoval na gymnáziu v Děčíně a poté na Univerzitě Karlově. Rád se podle svých slov vrací do Děčína, ale ještě raději do jižních Čech. Nedaleko Křemže má chalupu, kde tráví téměř celé léto.

Spustit audio