Zemřel Martin Hruška, dlouholetý člen činohry Jihočeského divadla, který měl rád i práci v rozhlase

10. červen 2024

Ve věku 56 let nečekaně zemřel herec Martin Hruška. Narodil se v roce 1967 v Českých Budějovicích. Po studiích na Pražské konzervatoři nastoupil v roce 1987 do svého prvního angažmá v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech. V roce 1993 se vrátil rodného města a zakotvil v Jihočeském divadle.

V Českých Budějovicích nastudoval přes padesát činoherních rolí, na svém kontě má i několik režií. V letech 1998 až 2003 zároveň působil jako umělecký šéf činohry. Od roku 2013 byl členem pražského Divadla Pod Palmovkou.

Martin Hruška dlouhá léta spolupracoval také s Českým rozhlasem. Vztah k rozhlasovému mikrofonu získal už v dětství, kdy navštěvoval dramatický kroužek, který v budějovickém studiu vedl režisér Ludvík Mühlstein. „Často jsme natáčeli pro vysílání, rádio mi učarovalo a práci před mikrofonem mám stále rád,“ vzpomínal Martin Hruška před lety v rozhovoru pro MF DNES.

V budějovickém rozhlasovém studiu načetl řadu povídek – z českých klasiků například povídku Karla Čapka Oplatkův konec, Příběh statistika Vohnoutka od Eduarda Basse nebo Cestu do hor od Františka Gellnera.

Ve čtyřech dílech odvyprávěl také Odyseu soudního sluhy od Karla Klostermanna, načetl desetidílnou četbu z románu Antonína Lišky Jak se plaší smrt o československých letcích v RAF nebo pětidílnou četbu z autobiografické prózy emigranta Karla Fořta Z New Yorku do pekla a zpět.

Poslední velkou prací Martina Hrušky pro rozhlas byla dvanáctidílná četba ze vzpomínek slavného režiséra a herce Woodyho Allena Mimochodem, kterou načetl v roce 2021.

Rozhlasovou práci herce Martina Hrušky ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice připomeneme četbou na pokračování Jak se plaší smrt. Příběh o československých letcích bojujících za druhé světové války v Anglii, který napsal pilot RAF Antonín Liška, uvedeme v pořadu Podvečerní čtení od středy 12. června.

Dále zařadíme povídku Jacka Londona Ten náš Flíček v podání Martina Hrušky. Humorný i drsný příběh o jednom velmi inteligentním, ale dost možná i pěkně nesnesitelném psovi zazní ve Čtení na neděli v neděli 16. června krátce po 14. hodině.

Po další čtyři týdny budou obě četby k poslechu na webu budejovice.rozhlas.cz a v aplikaci mujRozhlas.

Spustit audio

Související