Jak se plaší smrt. Vyprávění stíhacího pilota Antonína Lišky o československých letcích v Anglii

25. červen 2024

Život skupiny československých stíhacích letců za druhé světové války na letišti ve Whitehillu ve Velké Británii zachycuje bývalý pilot Antonín Liška ve své knížce z roku 1983. Popisuje vzrušující okamžiky vzdušných soubojů, kdy o životě rozhodují zlomky vteřiny a vítězí ten, kdo lépe zvládl zbraň, ale také chvíle odpočinku.

Účinkuje: Martin Hruška
Napsal: Antonín Liška
Dramaturgie: Lubomír Koníř
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2009

Román o letcích bojujících v řadách RAF uvádíme jako vzpomínku na rozhlasové herectví Martina Hrušky. Rodák z Českých Budějovic, dlouholetý člen činohry Jihočeského divadla před pár dny nečekaně zemřel. Jeho poslední angažmá bylo v pražském Divadle pod Palmovkou.

Desetidílnou četbu na pokračování Jak se plaší smrt podle stejnojmenné knihy Antonína Lišky natočil v roce 2009 ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice.

Antonín Liška

Antonín Liška se narodil v roce 1911 v Hromnici na Plzeňsku. Absolvoval vojenskou akademii v Hranicích a letecké oddělení vojenské akademie v Prostějově. Po odchodu z prostějovské akademie působil na letišti v Hradci Králové.

Před německými okupanty uprchl v roce 1939 do Polska, doma zůstala manželka, kterou nacisté internovali. Po porážce Polska odešel do SSSR, kde byl uvězněn. Po propuštění odcestoval do Velké Británie a stal se stíhacím pilotem Britského královského letectva, aby aktivně bojoval proti nacistickému Německu.

Čtěte také

Zázrakem přežil těžká zranění, která utrpěl při bojovém letu v červnu 1942. Když se vyléčil, byl přeškolen na pilota dopravních letadel.

Po návratu do Československa byl zařazen do nově vytvořeného Leteckého dopravního pluku. Zde létal mimo jiné s tehdejším ministrem zahraničí Janem Masarykem.

Krátce po komunistickém převratu byl vyhozen z armády, pronásledován, několik let střídal podřadná zaměstnání. Po roce 1968 mohl jako člen Svazu protifašistických bojovníků chodit na besedy s mládeží.

O boji českých letců za druhé světové války napsal knihy Stíny na obloze (1946), Jak se plaší smrt (1983) a Cesty mužů (1992).

Zdeňku Svěrákovi pomáhal při psaní scénáře ke slavnému filmu jeho syna, režiséra Jana Svěráka, Tmavomodrý svět, který vypráví právě o působení o českých letců ve Velké Británii.

Generál Antonín Liška zemřel v prosinci 1998. Pohřben je ve své rodné vsi.

Spustit audio

Související