Můj muž týral lidi? Skutečný příběh zvláštního manželství gestapáka a ženy, která tajně pomáhala zatčeným

9. červen 2024

Český Němec Oskar Felkl proslul jako jeden z nejvýkonnějších příslušníků gestapa. V červnu 1942 „úřadoval“ v Lidicích, kde vyvolával na popravu muže shromážděné v Horákově statku. Kariéru začínal ve sboru československého četnictva. Se svojí budoucí manželkou Marií se seznámil na služebně kladenského gestapa, když se tam přišla přimluvit za otce vězněného v Terezíně.

Čte: David Matásek
Napsal: Miloš Doležal
Dramaturgie: Klára Fleyberková
Zvukový mistr: Tomáš Pernický
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2017

Oskar Felkl byl příslušníkem gestapa, jeho žena Marie tajně pomáhala zatčeným odbojářům. Příběh zvláštního manželství, které bylo osudově poznamenáno dějinami a dotýká se našeho soudobého vypořádávání se s minulostí, se ve své dokumentární povídce pokusil zachytit spisovatel a publicista Miloš Doležal.

Příběh manželů Felklových najdeme pod názvem Kari, můj manžel také v jeho knize Čurda z Hlíny.

Rozhlasové zpracování pochází z roku 2017. Povídku Můj muž týral lidi? ve studiu přečetl herec David Matásek.

Miloš Doležal

Miloš Doležal (1970) je básník, prozaik, dokumentarista, scenárista, badatel a editor. V letech 1998 až 2018 působil jako literární redaktor a dramaturg Českého rozhlasu.

Je autorem a spoluautorem řady rozhlasových pořadů a dokumentů z období války a komunistického teroru padesátých let, uměleckých portrétů, literárních pořadů a rozhlasových kompozic, knižních rozhovorů, literárních esejů a podobně.

Miloš Doležal, spisovatel, básník, kurátor, rozhlasový tvůrce

Jeho nejznámější knihou je monografie o českém mučedníkovi komunistického režimu P. Josefu Toufarovi Jako bychom dnes zemřít měli, která v roce 2012 zvítězila v prestižní anketě Lidových novin Kniha roku.

V roce 2019 vydal knihu tří dokumentárních povídek s názvem Čurda z Hlíny a rok později knihu dalších tří dokumentárních povídek z konce protektorátu s názvem Do posledních sil.

V roce 2022 vydal sbírku básní Jana bude brzy sbírat lipový květ, v níž zachycuje poslední týdny života své milované ženy a také nové, bolestné období, které pro něj a další pozůstalé začalo po jejím odchodu. Knížka se v roce 2023 stala Knihou roku v soutěži Magnesia Litera.

Zatím poslední série dokumentárních povídek Miloše Doležala Tady nikdo není (2023) přibližuje devět osudů židovských obyvatel střední Evropy ve 20. století.

Spustit audio

Související