Zdeněk Šmíd: Proč bychom se netopili. Kultovní letní čtení o partě vodáků na řece Lužnici

8. červenec 2022

Keny, Sumec, Křižák, Ivan, Maruška, Bongo a další. Parta vodáků sjíždí řeku Lužnici. Jejich historky, které pochází z pera spisovatele Zdeňka Šmída, už se staly letní klasikou. Poslechněte si je jako četbu na pokračování.

Účinkují: Tomáš Šolc, Lucie Schneiderová a Antonín Kaška
Připravil: Zbyněk Ungr
Napsal: Zdeněk Šmíd
Zvukový mistr: Jaroslav Kasl
Režie: Marie Texelová
Natočeno: v roce 1991

Knížka Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii je autorovou knižní prvotinou. Vyšla v roce 1977 v nakladatelství Olympia a ilustroval  ji Adolf Born. Brzy se stala oblíbeným čtením vodáků.

Pětidílná rozhlasová četba vznikla v roce 1991, účinkují v ní Tomáš Šolc, Lucie Schneiderová a Antonín Kaška.

V roce 2008 natočil režisér Petr Nikolaev na motivy Šmídovy knihy stejnojmenný desetidílný televizní seriál.

Zdeněk Šmíd

Zdeněk Šmíd se narodil v roce 1937 v Kdyni u Domažlic do rodiny drobných zemědělců. Hospodářství po rodičích jako jediný syn – ač si to přáli – nepřevzal. Neměl k němu vztah a nakonec mu pomohla i politická situace. Soukromí zemědělci pár let po válce přestali existovat.

Zdeněk Šmíd se rozhodl stát učitelem. Absolvoval studium češtiny a ruštiny na Vyšší pedagogické škole v Plzni. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze ještě dálkově vystudoval češtinu a historii. Léta učil na základní škole, později se stal učitelem ve škole pro pracující.

Čtěte také

V letech 1985 a 1986 pracoval jako redaktor Západočeského nakladatelství v Plzni, poté se stal spisovatelem z povolání. Od roku 1991 byl redaktorem v plzeňské Nové pravdě, po čase se opět vrátil ke svobodnému povolání spisovatele.

Sám sebe popsal jako člověka nevěrného, jenž nevydrží dlouho u jednoho zájmu. Byl vyznavačem trampingu, měl vlastní kapelu, byl vášnivým vodákem i turistou, měl rád historii. To vše mu posloužilo jako inspirace při psaní.

Vydal sérii knížek Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii (1977), Proč bychom se nepotili aneb Jak se chodí po horách (1984), Proč bychom se netěšili aneb Jak se držet nad vodou (1998). Napsal také několik knih inspirovaných česko-německými vztahy v pohraničí v průběhu 20. století – povídkový soubor Lesk a bída Čekání (2001) nebo román Cejch (1992).

Zdeněk Šmíd zemřel v roce 2011 při šnorchlování na Seychelách.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.