Zdena Kolářová: Ekologie

25. leden 2024

V současné době se hodně mluví o ekologii. Green Deal se ujal jako nové atraktivní téma politických kampaní. Ne že bych chtěla o nutnosti omezit  drancování surovin pochybovat. To vůbec ne.

Taky se vztekám, když otevřu krabičku s rýží a v ní je ještě jeden sáček, jako kdyby ta rýže nemohla být rovnou v té krabičce.

Dovedete si představit časy, kdy mě máma poslala do obchodu pro zeleninu, na brambory jsem dostala starou tašku, mrkev s natí mi vrazili do ruky jen tak a do mlékárny jsem chodila s plechovou konvičkou?

No jo, nebyla to žádná kultura prodeje, ale měli bychom si vybrat. Buď se budeme okouzlovat atraktivním obrázkem rozsypané rýže na krásném talíři, co je na obalu, nebo maličko povolíme ve svých nárocích a nebudeme muset vymýšlet bizarní opatření na úsporu surovin.

Jedním z takových nápadů je papírové brčko, kterým nasajete například ledovou tříšť pouze jednou, po druhé se změklá trubička přelomí, potřetí máte pomerančový led za výstřihem.

Novinkou jsou i víčka neodtrhnutelná od láhve. Skoro pokaždé se mi podaří pobryndat si hodobožovou blůzu, když se chci napít, a mléko z krabice s naprostou pravidelností vyleju na stůl, protože mu sklouzlo do cesty neoddělitelné víčko.

Na dohled už jsou nová opatření na výkup plastových lahví v obchodech. To už nám bude zbývat k pití jen voda z kohoutku, protože si nedovedu představit, jak by senioři ťapali s holí vrátit plnou tašku petek do obchodu.

Závidím svým známým, kteří se včas odstěhovali na chalupu, topí dřevem z okolního lesa, chovají slepice a na zahrádce pěstují základní druhy zeleniny.

Jenže… Dokázali bychom takhle žít všichni a chtělo by se nám? Asi ne. No tak musíme snášet nápady, které nám nejsou po vůli. Je to takové buď, anebo. Záleží na nás, co si můžeme, nebo chceme vybrat.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Cukroví

    Tak co, už jste po Vánocích uklidili rezervní peřiny po návštěvách, posbírali domácí papuče roztroušené po celém bytě a poskládali do krabice hodobožový servis po babičce?

  • Zdena Kolářová: Já chci bratříčka

    Vyrůstala jsem jako jedináček a dost mě to štvalo. Obtěžovala jsem rodiče neustálými prosbami o napravení tohoto stavu, ale oni se k tomu vůbec neměli.

  • Zdena Kolářová: Bohatá úroda

    Po celé léto mi z chat a chalup volali kamarádi, kteří tam poctivě dřeli a postupně sklízeli plody. Jejich mičurinství je pečlivé a zkušené a tomu odpovídaly i výnosy.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.