Zažíváme i veselé chvíle, třeba když zmizelé dítě najdeme doma ve skříni, říká policejní pátrač

14. červen 2021

Vrchní komisař jihočeské police Petr Tousecký je pátračem po hledaných a pohřešovaných lidech. Musí tak být vždy v pohotovosti, a pokud dostane informaci o ztraceném dítěti, okamžitě začíná pracovat.

Právě děti jsou pro pátrače prioritou. „Pokud dostaneme oznámení o pohřešovaném dítěti, vše ostatní jako ztracené občanské průkazy nebo odcizené registrační značky musí stranou. Operační středisko posílá do dané lokality všechny hlídky, zapojuje se i veřejnost, hasiči, na vesnicích se to vyhlásí třeba rozhlasem,“ nastiňuje.

Někdy pátrání trvá řadu hodin nebo dní. „Zajišťují se stopy, zapojuje se celý tým policistů. Když případ nabývá už toho nejhoršího charakteru, ukazuje se, že došlo k závažnému zločinu, přesouvá se k nám na krajské ředitelství a nabaluje se na to spousta policejních specialistů,“ líčí Petr Tousecký.

Někdy se ale vše vyřeší rychle a s úsměvem. „Při práci zažíváme i veselé chvíle, třeba když zmizelé dítě najdeme doma ve skříni,“ potvrzuje Petr Tousecký.

Policejní pátrači mají dnes k dispozici celou řadu pomůcek. „Pracujeme s registrem obyvatel, registrem vozidel, máme speciální informační systém, kde se pátrání vyhlašují, používáme drony, lodě, sonary, znalosti trestního řízení,“ vyjmenovává vrchní komisař.

Zpěvačku naposledy viděli v roce 1989

V jižních Čechách se aktuálně pohřešuje 23 osob a zhruba 230 lidí policie eviduje jako hledané. Obecně může podle Petra Touseckého pohřešování trvat dvacet let, pak případ přechází do archivu. „To ale neznamená, že na něm dál nepracujeme, protože věda i technika se vyvíjí,“ dodává.

Čtěte také

Nejdéle pohřešovanou osobou v kraji je Pavlína Braunová. „Naposledy byla fyzicky viděna v roce 1989. Pamětníci určitě vědí, že se jednalo o zpěvačku skupiny Minnesengři. Vyjížděla ze Strakonic od své babičky na zkoušku a poté na Lipensko na koncert. Pavlína Braunová se dodnes nenašla,“ připomíná vrchní komisař.

Za jeden z nejzapeklitějších případů také označuje nález kosterních pozůstatků v roce 2000 pod Otavským mostem. „Jednalo se o násilnou smrt. Torzo těla bylo zabalené do modré plachty a omotané řetězem. Naším úkolem bylo zjistit totožnost dotyčného. Po dvou letech jsem se dobral výsledku. Jednalo se o zavražděného Luboše Nováka. Případ se následně předával do Prahy k dalšímu šetření,“ vzpomíná.

Celý rozhovor s policejním pátračem a vrchním komisařem Petrem Touseckým si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související