Zavřené obchody i úřad, telefony nefungují. Už více než 24 hodin jsou bez proudu

30. říjen 2017

Po nedělní vichřici zůstávají tisíce domácností bez elektřiny. Na některých místech nejde proud už více než 24 hodin. Mezi nejpostiženější oblasti patří Jindřichohradecko, například v Nové Bystřici vypadl proud před nedělním polednem.

Život ve městě se tak téměř zastavil. Provádějí se jenom práce, ke kterým není potřeba elektřina, třeba úklid spadaného listí. „Obchody mají zavřeno a prý celý den nepůjde proud,“ stěžuje si starší žena s nákupní taškou.

Na náměstí v Nové Bystřici je podivně šero. Nesvítí žádné výlohy obchodů a ponurou atmosféru dokresluje déšť se sněhem. Pan Miroslav se už dopoledne vrací z práce. „Dělám na čističce a tam je to mrtvé, všechny baterie chcíply, je to katastrofa,“ popisuje.

Městský úřad, který by měl mít v pondělí otevřeno od sedmi hodin, je kvůli výpadku proudu také zavřený. V Nové Bystřici nefungují ani mobilní telefony a pevné linky jenom některé.

I na základní škole přizpůsobili výuku. „Zhruba 60 procent dětí dnes zůstalo doma. Na prvním stupni paní učitelky zvolili jinou formu výuky, takže si zpívají, sedí v kruhu, hrají divadlo, dělají různé pohybové hry. Na druhém stupni, kde kromě dvou tříd přišlo poměrně větší zastoupení žáků, se jede klasicky podle rozvrhu,“ vysvětluje ředitelka Marika Hauserová.

V Jihočeském kraji bylo v pondělí dopoledne bez elektřiny 16,5 tisíce domácností, z toho na Jindřichohradecku 10 tisíc.

autor: hoch
Spustit audio