Zátěže na krajinu a obce se nebojím. Obyvatelé Lipenska potřebují, aby je levý břeh uživil, říká Jiří Mánek

8. červenec 2022

Napomáhat rozvoji cestovního ruchu v okolí Lipna a rozvíjet konkurenceschopnost této lokality, to jsou cíle Turistického spolku Lipenska. Společnost sídlí v Loučovicích a jejími členy jsou obce, firmy, neziskové organizace, ale i jednotlivci, pokud mají trvalé bydliště v oblasti. Předsedou je nyní Jiří Mánek, někdejší ředitel Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava.

Turistický spolek Lipenska vznikl v roce 2016, tedy v době, kdy cestovní ruch v okolí nádrže už kvetl. „To je pravda, nicméně sdružování a podpora cestovního ruchu je pro nás naprosto klíčová. Je totiž nutno říci, že jde o příhraniční, velmi řídce osídlenou oblast, kde zkrátka nic jiného k obživě než cestovní ruch obyvatelům nezbývá,“ argumentuje Jiří Mánek.

Práce v lese a dřevozpracující i papírenský průmysl jsou podle něj dávno minulostí, celý sektor se výrazně změnil. „Stejně tak jako zemědělství, které dnes už lidi téměř nepotřebuje. My tedy potřebujeme, aby celoročně přijíždělo do regionu co nejvíc návštěvníků, abychom se tam zkrátka mohli uživit,“ říká.

Na Lipensko přijíždí podle jeho údajů zhruba čtyři miliony jednodenních návštěvníků ročně. Těch, o kterých se ví, že na Lipensku přespali, jsou asi dva miliony. Lidé se průměrně zdrží tři noci. To by chtěli místní změnit. „Kdybychom se dostali v průměru na čtyři dny, byl by to velký úspěch,“ podotýká Jiří Mánek, „proto propagujeme oblast, snažíme se o ní hovořit jako o celku, akcentujeme různorodost celé lokality.“

Čtěte také

Rozvoj cestovního ruchu je jedna věc, jeho trvalá udržitelnost věc navazující. „Pro nás je mantinelem krásná příroda. Nechtěli bychom ji nějak narušovat. I proto jsme rádi, že na horní části Lipenska funguje Národní park Šumava a na pravém břehu až na konec Lipna je Chráněná krajinná oblast Šumava. To je pro nás pojistkou, že minimálně pravá část zůstane tak atraktivní jako doposud a příroda bude nedílnou součástí mozaiky lipenské krajiny,“ reaguje předseda Turistického spolku Lipensko.

Naproti tomu levý břeh Lipna je podle něho určený pro rozvoj. „Byli bychom rádi, aby saturoval návštěvníky a živil nás,“ říká Jiří Mánek. Ačkoli místní obce mají spíše stovky obyvatel než tisíce, na levém břehu vyrůstají resorty pro miliony návštěvníků ročně.

Jiří Mánek se ale neobává, že by to pro malé obce, jejich infrastrukturu a rozpočty znamenalo nadměrnou zátěž. „Já si určitě nemyslím, že ta zátěž by byla příliš vysoká. Já osobně se na to dívám pozitivně, protože ti investoři k Lipnu přicházejí s tím, že po domluvě s obcemi investují do infrastruktury,“ dodává.

Celý rozhovor s předsedou Turistického spolku Lipenka Jiřím Mánkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související