Zatáhnutím sítí na Opatovickém rybníce začaly jarní výlovy na Třeboňsku. Rybí maso podraží

15. březen 2022 09:37

V sítích třeboňských rybářů se tento týden na Opatovickém rybníce budou mrskat desítky tun ryb. Jeho slovením začaly v pondělí jarní výlovy. Samotný zátah byl bez problémů, přípravy trochu zkomplikovalo počasí.

„Vytáhli jsme převážně kapra, mezi tím je amur, tolstolobik, candát, štika. Je to taková směska,“ ukazuje rybář Roman Krejcha.

Ráno rybáře trochu potrápil led. „Na rybníku byla tenká vrstva ledu. U kádiště to bylo rozpařené, ale dál jsme si led museli rozlámat loděmi, až pak jsme šli k tahu,“ vypráví Roman Krejcha.

Slunečné počasí je sice příjemné pro přihlížející, ale pro rybáře už méně. „Dnes hlásí až patnáct stupňů, takže krásný den, ale pro ryby to není úplně ideální, na tom bahně v malém množství vody se rychle ohřívají. Pro rybáře v gumových oblecích to také není příjemné,“ vysvětluje vedoucí chovu ryb Rybářství Třeboň Zdeněk Eisert.

Zdaleka ne všechny ryby z jarních výlovů jdou na velikonoční trh. „Opatovický je rybník s hlavní rybou, jeden z mála na jaře lovených. Další rybníky jsou komorové, kam byla svezena ryba z podzimu na zimování. Ryba na Opatovickém rybníku vypadá zatím dobře, ale lovíme spoustu dalších, kde kvůli teplé zimě bylo přezimování horší. Může být potom v letních měsících horší přírůstek a hlavně se bojíme, že nás potrápí nedostatek vody jako před dvěma lety,“ doplňuje Zdeněk Eisert.

Vzhledem tomu, že se výrazně zvýšily náklady na chov ryb, podraží i rybí maso. „Vzrostly náklady na energie, pohonné hmoty, obiloviny. Ale během výlovu Opatovického rybníka si lidé mohou zakoupit kapra za lepší cenu na prodejně ryb v Třeboni, za 88 korun za kilo. Předpokládáme, že ke zdražení ryby dojde od 1. dubna,“ uvádí Zdeněk Eisert. Lidé pak zaplatí za kilogram kapra více než sto korun.

Související