Orlů mořských zimujících na jihu Čech je zhruba osmdesát. Nejvíc jich žije na Třeboňsku

11. únor 2022 15:55

Mořským orlům se na jihu Čech daří. Prokázalo to jejich letošní zimní sčítání. V současnosti je největší populace těchto impozantních ptáků s rozpětím křídel kolem dvou metrů na Třeboňsku.

„Támhle nad rybníkem zrovna orel mořský přeletuje. Má černý zobák a tmavší peří, takže se jedná o mladého jedince. Dospělci mají zobák žlutě vybarvený, světlou hlavu a až bílý ocas,“ ukazuje z hráze jednoho z třeboňských rybníků zoolog Agentury ochrany přírody a krajiny Jiří Neudert.

Počty mořských orlů na jihu Čech se neustále zvyšují, což ukázalo i zimní sčítání. „Trend je mírně vzrůstající. Dlouhodobě odhadujeme početnost zimujících orlů na Třeboňsku mezi čtyřiceti a padesáti jedinci. Nyní se nám potvrdilo, že je jich zde více než padesát. V rámci celého Jihočeského kraje bylo pozorováno 81 mladých jedinců do pěti let věku, kdy se ještě potulují a netvoří páry. Dospělí jsou již touto dobou poblíž hnízdišť,“ uvádí Jiří Neudert.

Čtěte také

Někteří pozorovaní orli měli na noze i kroužek. „Všichni byli do pěti let věku. Byli vyvedeni v hnízdech na Třeboňsku nebo v okolních krajích, to znamená na Vysočině, v Plzeňském a Středočeském kraji,“ dodává zoolog.

Pohled na letícího orla mořského těší i rybáře. „Je to svojí podstatou mrchožrout, takže se živí oslabenými rybami, případně uhynulými, a to pro rybářskou výrobu není žádný problém. Dáváme souhlas k tomu, aby Agentura ochrany přírody a krajiny mohla na určitých lokalitách orla mořského přikrmovat. Proto jsme často svědkem větší koncentrace těchto obyvatel Třeboňska a je to vždy hezký pohled,“ říká předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Zoologové budou sčítat mořské orly ještě na přelomu března a dubna. Zaměří se na ty, kteří jsou na hnízdištích.

Spustit audio

Související