Teplá zima bez sněhu je pro rybáře noční můrou. Přináší jim totiž spoustu problémů

11. únor 2022 07:38

Letošní mírná zima bez srážek přinesla jihočeským rybářům řadu problémů. V mnoha rybnících chybí voda. Teplé počasí navíc ohrožuje i zdraví ryb.

Například Václavskému rybníku u Sedlce na Českobudějovicku chybí asi dvě třetiny vody. „Rybník byl slovem na podzim. Je to náš největší nebeský rybník, to znamená, že nemá přítok. Sem bychom za drahé peníze rádi čerpali vodu, ale nemáme z čeho. V Bezdrevském potoce voda také není,“ říká ředitel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.

„Obdobná situace je i u našich dalších velkých rybníků, které byly na podzim sloveny, třeba Bezdrev, Blatec v Dívčicích a další a další rybníky. Ta situace není dobrá,“ dodává.

Také na Třeboňsku jsou teď vidět některé rybníky s obnaženými břehy. Přitom většinu z nich zásobuje Zlatá stoka. „Voda chybí hlavně v těch velkých rybnících, které nejsou bezprostředně propojené Zlatou stokou. Třeba Dvořiště je na poloviční kubatuře, Svět má tak třetinovou kubaturu, takže vody chybí dost,“ uvádí předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Čtěte také

Teploty nad nulou v zimě neprospívají ani zdraví ryb. „Ryba se, jak my říkáme, neuložila na zimu. Víceméně se jedná o vyčerpání energetických zásob. Ryba je oslabená, tím vytváří vnímavost k různým virovým a bakteriálním nemocím. Uvidíme to v březnu, kdy začneme lovit jarní obsádky, násady a tržní rybu, ale už teď si doufám z dlouhodobé zkušenosti říct, že zdravotní stav určitě bude horší,“ vysvětluje Vladimír Kaiser.

Problémem letošní teplé zimy ale není jen nedostatek srážek. „Naše rybníky navštěvují kormoráni, kteří jsou v Čechách i přes zimní období na řekách. Tu rybí obsádku nám nějakým způsobem stresují, případně ji i sežerou. Pro nás je hlavně problémem to, že vystresovaná obsádka nepřečká zimní období v té pohodě, kterou bychom potřebovali,“ doplňuje Josef Malecha.

Rybáři doufají, že ještě nějaké srážky přijdou, stejně tak jako loni, kdy nejvíce pršelo v dubnu. Voda v rybnících by se tak alespoň částečně doplnila.

Spustit audio

Související