Zapomenuté recepty ze staré Šumavy: Šumavský pstruh cibulář
V Kuchařském čarování připomene dávné dobroty Petr Stupka.
Šumavský pstruh cibulář, recept na čtyři porce:
- 4 pstruzi
- 160 g cibule
- 120 g slaniny
- 100 g červené papriky
- sůl, majoránka a tymián
- 60 g másla a sádla
Na pánvi si na sádle orestujte cibuli nakrájenou na plátky spolu se slaninou nakrájenou na nudličky. Když cibule změkne a slanina se rozškvaří přidejte k ní na kousky krájenou papriku.
Pstruhy nařízněte zevnitř podél páteře až ke hřbetu tak, že půjdou na plech položit naplocho kůží navrch. Zevnitř je osolte a okořeňte majoránkou a tymiánem. Pak do každého z nich vložte příslušnou část opečené cibule.
Vložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte je nejprve velmi zprudka při 200 stupních pět až sedm minut, podle velikosti. Poté je potřete máslem a dopékejte už při nízké= teplotě, po vyvětrání trouby na cca 120 stupňů 10 minut. Díky tomu budou ryby šťavnaté.
Podávejte je s chlebem, salátem, vařenými bramborami a podobně.
Tradičně se doplňovala tato úprava pstruha ještě kysanou smetanou a salátovou nebo kyselou okurkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.