Zapomenuté recepty ze staré Šumavy: Šumavský pstruh cibulář

3. listopad 2020

V Kuchařském čarování připomene dávné dobroty Petr Stupka.

Šumavský pstruh cibulář, recept na čtyři porce: 

Ingredience
  • 4 pstruzi
  • 160 g cibule
  • 120 g slaniny
  • 100 g červené papriky
  • sůl, majoránka a tymián
  • 60 g másla a sádla

Na pánvi si na sádle orestujte cibuli nakrájenou na plátky spolu se slaninou nakrájenou na nudličky. Když cibule změkne a slanina se rozškvaří přidejte k ní na kousky krájenou papriku.

Pstruhy nařízněte zevnitř podél páteře až ke hřbetu tak, že půjdou na plech položit naplocho kůží navrch. Zevnitř je osolte a okořeňte majoránkou a tymiánem. Pak do každého z nich vložte příslušnou část opečené cibule.

Vložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte je nejprve velmi zprudka při 200 stupních pět až sedm minut, podle velikosti. Poté je potřete máslem a dopékejte už při nízké= teplotě, po vyvětrání trouby na cca 120 stupňů 10 minut. Díky tomu budou ryby šťavnaté.

Podávejte je s chlebem, salátem, vařenými bramborami a podobně.

Tradičně se doplňovala tato úprava pstruha ještě kysanou smetanou a salátovou nebo kyselou okurkou.

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.