Zánět močových cest – trest za letní koupání. Neléčený může postoupit do ledvin a ohrozit život

9. červenec 2015

Možná se to stalo i vám – zašli jste k vodě nebo večer poseděli s přáteli venku a odnesli si kromě zážitků i zánět močových cest. Po dýchacích cestách druhý nejčastější zánět v naší populaci. Proč právě v létě? Na to v pořadu Zdravíčko odpovídal Michal Turek, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Písek.

„Se záněty močových cest se lze setkat po celý rok, ale v létě je skutečně výskyt o něco vyšší, a to zejména v souvislosti s koupáním v přírodních nádržích. Vliv na přirozené prostředí v okolí pochvy a močových cest má složení vody i prochladnutí,“ říká lékař.

Záněty močových cest mohou podle něho trpět obě pohlaví, u žen jsou ale dvacetkrát až padesátkrát častější. „Ženská močová trubice je krátká a náchylnější k nákaze. Také ženy s cukrovkou, onkologickým onemocněním nebo ženy, které berou léky proti nežádoucí imunitě, mívají tyto záněty častěji,“ dodává Michal Turek.

Příčinou infekcí močových cest jsou nejčastěji bakterie, dále houby a viry. „Projevují se pálením a řezáním v oblasti, nucením na močení a bolestí nad sponou stydkou. Nejsou-li komplikované, často stačí samoléčba: dostatek tekutin, klidový režim, teplo a neotálení s použitím WC. Pokud nedojde ke zlepšení, je namístě vyhledat lékaře. Následuje pak zpravidla léčba antibiotiky nebo chemoterapeutiky,“ vysvětluje lékař.

Pokud se záněty dolních močových cest neléčí, mohou postoupit do horních močových cest, což už je závažnější - jde o záněty ledvin a močovodů. „Konkrétně nefritida, tedy zánět ledvin, může být až ohrožující na životě,“ varuje urogynekolog Michal Turek.

„Funkce ledvin je v těle nezastupitelná. Zánět ledvin se také obtížně léčí. Poznáme ho podle bolestí v bedrech a nad sponou stydkou, dostavuje se vysoká teplota, malátnost, třesavka. Je nutná okamžitá hospitalizace a podávání léků přímo do žil,“ zdůrazňuje.


Z DOTAZŮ POSLUCHAČŮ:

Ne každý si může dovolit se zánětem močových cest ležet. Je teplá postel nutností?
Není, pokud je průběh nekomplikovaný. Klid na lůžku je ale vždy doporučeníhodný.

Alternativní přípravky – urologické čaje, preparáty z brusinek – mohou pomoci?
Preparáty z brusinek mají poměrně velkou podpůrnou účinnost, třeba pro zlepšení kondice sliznice močového měchýře, jsou výbornou prevencí. V čajích je řada účinných látek, které výrazně pomáhají v léčbě, lze je tedy jako doplňkovou léčbu také doporučit.

Jaký je váš názor na fytoterapii?
Rozhodně je léčba bylinkami vhodná jako podpůrná. Každý preparát je trošku jiný, poraďte se s lékárníkem.

Může konzumace jahod – pro jejich vysoký obsah kyseliny šťavelové - přivodit problémy s močovými cestami?
O této informaci jsem se v odborné medicínské literatuře nic nedočetl, zánět je nejčastěji způsoben bakteriemi, jahody jako takové podle mého názoru nemohou způsobit zánět močových cest. Mohou ale možná ovlivnit rovnováhu poševního prostředí.

Má to, co jíme, vliv na pH v okolí močových cest?
Určitě má, ale jistě vše, co děláme a podmínky, v nichž žijeme, má na toto prostředí vliv. U chronických potíží je dobré doplnit stravu či léčbu o laktobacily.

Jak si poradit s chronickými záněty? Pomohou například lázně?
Je třeba odhalit vlivy, proč se záněty opakují. Na vině může být například cukrovka. Lázeňská terapie je velmi účinná na většinu chorob, ale v tomto případě teprve poté, co je močová infekce zaléčena.

Při operaci jsem měla zavedenu cévku, asi třetí den poté se mi rozvinul zánět močových cest. Od té doby uplynul rok a stále užívám léky a nutí mne to na malou…
Ano, je pravda, že při zavedení katetru někdy dojde k rozvoji močové infekce, ale při nebo po některých operacích nelze jinak, než cévku zavést. Bohužel ne vždy je léčba napoprvé úspěšná, není to chybou systému a personálu, ale následkem cévkování samého. Je třeba dále pátrat a vyloučit chronické dráždění jinou infekcí, je potřeba pacientku podrobně vyšetřit.

Ovlivňují se vzájemně sousední prostředí pochvy a močových cest?
Samozřejmě. Dokonce i některé pohlavní choroby se manifestují příznaky, které odpovídají zánětu močových cest. Například kapavka nebo chlamydiová infekce. Příznaky zmiňovaných pohlavních chorob jsou nepřehlédnutelné, samoléčbou je nelze zvládnout.

Lze se infekcí močových cest nakazit při sexu?
Lze, dokonce je to jedna z častých příčin. Je dobré léčit oba partnery, jinak jde o začarovaný kruh.

Spustit audio