Zamilovanost trvá šest měsíců až tři roky. Člověk je intoxikován láskou a partner se mu zdá dokonalý

12. únor 2016

Předvalentýnský díl pořadu Zdravíčko byl na téma, které zkrátka hýbe světem – láska a sex. Své dotazy sexuoložce a psycholožce Lauře Janáčkové z Institutu partnerských vztahů v Praze pokládali také sami posluchači.

Muž, 65 let: Dříve se neobjevovalo tolik veřejné nahoty, dnešní dostupnost sexuálních podnětů je velká. Nesnižuje to v důsledku žádostivost mužů?
To, že je přesexováno, má určitě i svá negativa a může k nim patřit i to, co popisujete. Ale na druhou stranu, něco jiného jsou pohádky pro dospělé a něco jiného živá milující žena, která by měla muže vzrušit právě tím, že sex je spojený s láskou, s doteky a řadou dalších věcí. Ale bezesporu negativní vliv nadbytku vizuálních stimulů je zmapován. A dokonce se setkávám v ordinaci s tím, že si ženy stěžují na muže, kteří s nimi nechtějí spát a údajně upřednostňují sex někde u počítače, protože je to pro ně prý snazší a rychlejší cesta k vyvrcholení. Partnerský sex ale nic nenahradí.

Žena, 65 let: Co doporučit na suchost poševní sliznice? Četla jsem o možnosti využití olivového oleje, není to nebezpečné?
Po určité době, zvláště po přechodu, dochází u žen k tomu, že nejsou dostatečně lubrikované, proto by měly užívat lubrikační gel, který jim umožní příjemný a bezbolestný sex. Nevím o tom, že by například olivový olej byl nebezpečný, nesetkala jsem se s žádnými takovými výzkumy. Nicméně raději bych doporučila vypravit se do lékárny a vybrat si lubrikační gel, který je k tomu přímo určen a nejlépe bez parfemace, aby vedlejší účinky byly minimální.

Muž, 60 let: Mám mladší partnerku. Jak zařídit, abych se mohl milovat znovu vícekrát denně jako dřív? Pomůže jedině lék, nebo existuje nějaký jiný povzbuzovací prostředek či konkrétní strava?
Zdravá životospráva je doporučeníhodná. Ale dnešní doba je pro muže tak výhodná, že mohou mít erekci kdykoliv a na přání. A umožňují to právě medikamenty. Jsou sice pouze na předpis, ale na druhou stranu to chrání muže před tím, aby si třeba na internetu pořídili preparát, co stojí spoustu peněz a ve skutečnosti nezabírá a naopak může někdy uškodit. Další věc je ta, že ztráta erekce je často prvním indikátorem nějakého zdravotního ohrožení: může za ní stát vysoký krevní tlak, vysoká hladina cukru, vysoký cholesterol. Doporučuji tedy navštívit lékaře, nechat se vyšetřit a nechat si případně předepsat léky, které k erekci pomohou.

Muž, 70 let: Co je za problém, když dochází k příliš časné ejakulaci, takže muž není schopen uspokojit ženu?
Laura Janáčková: Jde o předčasnou ejakulaci, patří mezi sexuální dysfunkce a v dnešní době ji muži mohou opět poprvé úspěšně řešit prostřednictvím tabletek, které pomáhají ejakulaci oddálit. Tady bych tedy jednoznačně doporučila návštěvu lékaře. Nicméně problém může být i v psychice, je dobré se poradit s odborníkem. Může jím být sexuolog nebo androlog na urologii. Tabletky, které pomáhají s předčasnou ejakulací, může ale předepsat i praktický lékař a není třeba se stydět, jde o běžnou lékařskou praxi.

Redakce: Jaká je obvyklá křivka vášně mezi dvěma lidmi?
Na začátku je určitě chtíč, potom následuje zamilovanost a teprve po nějaké delší době vzniká touha, oddanost a věrnost, kdy můžeme mluvit o lásce. Chtíč je spojen s hormony, muž má vysokou hladinu testosteronu, žena estrogenu, fyzická touha je tu prvotním zájmem. Zamilovanost je období trvající prvních šest měsíců až tři roky, kdy člověk je intoxikován láskou. Opět za to mohou hormony, které nám nasadí růžové brýle a nám se partner zdá dokonalý, snažíme se mu dokonce až přizpůsobovat, vztah je intenzivní. Jestliže jsme našli správného partnera, tak vznikají další hodnoty, jako je oddanost a věrnost, hodnoty, které jsou spojeny už se skutečnou, hlubokou láskou a provázejí nás pak v dlouhodobém vztahu.

Redakce: Klesá tělesná touha po třech letech zamilovanosti?
Svým způsobem klesá, ale to proto, že v době zamilovanosti se jeden či druhý partner snaží více či méně přizpůsobit. V dlouhodobém vztahu se hladina hormonů srovnává a intenzita sexu se dostává do normálu. Každý člověk má jinou sexuální potřebu, a tak je v rámci vztahu potřeba ptát se toho druhého a zajímat se o jeho potřeby. Protože platí, že mám-li problémy v sexu, je jen otázkou času, kdy je budu mít ve vztahu. Zrovna tak jako platí, že mám-li problémy ve vztahu, dříve nebo později je budu mít i v sexu. Proto je potřeba pečovat o obojí.

Žena, 40 let: Jak se rozejít se zapovězeným, ženatým partnerem, jestliže nás poutá silná citová i tělesná vazba?
Tady je třeba se ptát, jak dlouho ten vztah se zapovězeným partnerem trvá. Pokud jsou to ony dva až tři roky, tak je to ještě doba zamilovanosti a jestliže se během ní muž se svou trvalou partnerkou nerozejde, tak později už to neudělá. Tazatelka by tedy měla přemýšlet o tom, co od toho vztahu čeká, jakou dobu mu chce věnovat, co jí partner nabízí, zda už jen neztrácí čas. A případně citovou i tělesnou vazbu přerušit. Protože jestliže jeden z partnerů nemá toho druhého zas tak moc rád, aby kvůli němu opustil své zázemí, pak mám spíš pocit, že toho druhého využívá, než aby ta láska byla silná a oboustranná. Je třeba zvážit, zda nehledat lásku jinde.

Může vzniknout tělesná závislost mezi dvěma lidmi?
Závislost v pravém slova smyslu určitě ne, ta vzniká na některých látkách. Nicméně v ordinaci se setkávám s muži, kteří přišli s manželkou poté, co se provalila jejich nevěra, a vymlouvají se na to, že jsou nemocní, oni za to nemohou, oni jsou závislí na sexu. Dokonce v zahraničí existují speciální kliniky, které takzvaně léčí závislost na sexu. Podle náplně léčby bych řekla, že je to spíš takové hezké rekreační zařízení pro muže. Ale bezesporu můžeme mít svého partnera natolik rádi, že si nedokážeme představit život a radostné chvíle bez něj.

Spustit audio

Související