Zájem o balíčky pro lidi v nouzi je enormní. Potravinová banka má proto v kraji už deset výdejen

3. únor 2024 08:22

Rodiče samoživitelé, senioři nebo lidé v nouzi můžou už rok využívat výdejnu potravinové banky v Českých Budějovicích. Jenom za posledních šest měsíců pomohla stovkám domácností a vydala přes tři tisíce balíčků. Výdejní místa proto přibývají i na dalších místech v Jihočeském kraji.

„Tady máme potravinový balíček, který dostane maminka s dítětem. Je tam krupička, piškoty a nějaké základní potraviny, třeba mléko, špagety, omáčka na těstoviny,“ ukazuje plnou papírovou tašku ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje Kristýna Šural.

„Vedle je taška s drogerií, kterou dostávají klienti jednou za tři měsíce – prací prášek, mýdlo, sprchové gely a šampony. K tomu všemu ještě přidáváme čerstvé potraviny, ovoce, zeleninu, pečivo, a když se zadaří, tak i nějaké chlazené masné a mléčné produkty,“ dodává.

Balíček potravinové pomoci je vždy určen pro konkrétního klienta, kterého musí objednat sociální pracovnice. „Dopředu víme, kdo přijde, takže podle toho balíček připravujeme. Někdo má třeba nějaké intolerance, to také zohledňujeme,“ říká Kristýna Šural.

Čtěte také

Výdejna v Českých Budějovicích je otevřená dvakrát v týdnu, vždy vydá balíčky pro přibližně 40 domácností. „Zájem je opravdu enormní. Za poslední půlrok jsme vydali 3200 balíčků a podpořili 820 domácností,“ uvádí ředitelka.

V Jihočeském kraji proto vznikly i další výdejny. „Je jich celkem deset, nejsou to vždy takto velké kamenné výdejny, někde máme pouze mobilní formu, to znamená, že přijede auto a vydáváme z automobilu, případně rozvážíme imobilním klientům přímo do domácností. Za poslední půlrok jsme takto po Jihočeském kraji uskutečnili 203 výdejů, podpořili jsme 1400 domácností a vydali skoro šest tisíc balíčků potravinové a materiální pomoci,“ doplňuje Kristýna Šural.

Další kamenné výdejny Potravinové banky Jihočeského kraje jsou v Kaplici a v Prachaticích. Mobilní výdejny jezdí třeba do Nových Hradů, Borovan, Trhových Svinů a nově se vypraví i do Horní Stropnice.

Spustit audio

Související