Žáci škol na Jindřichohradecku tisknou sochu na 3D tiskárnách. Sami ji i navrhli a posbírali materiál

5. březen 2022 09:13

Jak funguje cirkulární ekonomika v praxi, poznávají díky novému projektu Místní akční skupiny Česká Kanada děti ze základních škol na Jindřichohradecku. Nejdřív si žáci sehnali materiál v podobě PET lahví, potom navrhli podobu sochy a teď ji tisknou na 3D tiskárnách.

„Máme devět zapojených škol, které od nás loni dostaly 3D tiskárny, takže jsme rádi, že tiskárny dostanou i nějaké konkrétní využití. Počet dílků, které budou tisknout, není nijak omezen, záleží to na nich. Asi budou školy, které vytisknou jenom jeden dílek, a budou školy, které jich vytisknou třeba deset. Společně tvoříme sochu, která má celkem sto dílků,“ vysvětluje Marie Hazuková z Místní akční skupiny Česká Kanada.

Projekt 3dění realizuje společně se specialisty ze skupiny PETMAT. Dětem má ukázat cirkulární ekonomiku v praxi a propojit ekologii a moderní technologie.

A přesně zapadá do současné proměny rámcových vzdělávacích programů. „Dosud jsme se hlavně učili používat Word, Excel, PowerPoint a teď od těchto administrativních záležitostí přecházíme k tomu, že děti programují,“ potvrzuje ředitelka Základní školy Komenského v Dačicích Eva Macků.

Čtěte také

Žáci se tak postupně učí programovat roboty a při práci s 3D tiskárnou připravit návrhy k tisku od nejjednodušších tvarů až po složité figurky. „Já už jsem to zkoušel doma, docela mě to bavilo,“ říká Jan Čurda z 8.B.

Zkušenost s 3D tiskem až ve škole získal jeho spolužák z 8.A Luděk Fabeš. „Já jsem se to naučil až ve škole a baví mě na tom to, že se může v počítači navrhnout a pak vytisknout jakýkoli tvar,“ dodává.

Dílky pro sochu budou děti ve školách tisknout až do začátku jarních prázdnin. Potom ji čeká kompletace. „Hlavní část asi bude mít na starosti PETMAT, ale rádi bychom zapojili i žáky škol, pokud budou mít chuť. Také bychom chtěli, aby socha putovala po jednotlivých školách, takže i řešíme, z jakého materiálu uděláme podstavec, aby to bylo snadno přenosné, ale i stabilní,“ doplňuje Marie Hazuková.

Kompletní sochu, kterou děti ze základních škol z Jindřichohradecka společně vytisknou z recyklovaného plastu na 3D tiskárnách, představí organizátoři projektu 1. dubna v Dačicích.

Spustit audio

Související