V Jindřichově Hradci lidé vytřídili 1200 tun bioodpadu, ve Studené stále hledají motivaci

1. březen 2022 10:36

Třídění bioodpadu je ekologické, ale i ekonomické. Městům a obcím může ušetřit nemalé částky, které za skládkování kompostovatelných produktů platí. V Jindřichově Hradci podíl vytříděného bioodpadu na celkovém množství odpadů roste. Jinde ještě hledají způsob, jak lidi k separaci motivovat.

Loni odborníci ve Studené na Jindřichohradecku odpad z popelnic roztřídili a udělali jeho podrobnou analýzu. Tu má teď úřad k dispozici. „Potvrdilo se, že největší složku tvoří biologický odpad, kterého je tam zhruba čtyřicet procent. A z toho 27 procent je biologický odpad, který se dá kompostovat,“ uvádí tajemník úřadu David Fogl.

Každé kilo navíc, které skončí v popelnici na komunální odpad, obec pocítí na účtu za jeho skládkování. „Skládkovací poplatek při překročení limitu, který se pro letošní rok zase snížil, už stoupl z 500 na 900 korun, už je to skoro dvojnásobek. V minulém roce jsme limit překročili na začátku prosince, takže pokud s tím něco neuděláme, je zřejmé, že ho letos překročíme ještě dřív,“ říká David Fogl.

I proto se obec Studená rozhodla lidi ke třídění bioodpadu motivovat. „Chystáme na duben přednášku o domácím kompostování a hledáme řešení, jakým způsobem biologický rozložitelný odpad řešit u bytových domů. Zvažujeme umístění hnědých popelnic, ale s tím souvisí samozřejmě zase otázka jejich vyvážení,“ dodává tajemník.

Čtěte také

V Jindřichově Hradci už je třídění bioodpadu zavedené několik let. Město rozdalo na 2600 hnědých popelnic do rodinných domů a na sídlištích rozmístilo 13 velkých kontejnerů. Od roku 2017 vzrostl objem vytříděného bioodpadu o polovinu.

„Z celkového množství bioodpad zabírá asi jednu osminu, protože loni bylo odevzdáno zhruba osm tisíc tun odpadu a bioodpad z toho tvořil 1200 tun. Je to druhý nejobjemnější odpad, tím prvním je směsný komunální odpad, toho byly skoro čtyři tisíce tun,“ vypočítává mluvčí města Jindřichův Hradec Eliška Čermáková.

„Navíc letos jsme rozdávali takové speciální sáčky na bioodpad, které jsou rozložitelné. Pro lidi je to pohodlnější, že si mohou doma do toho sáčku bioodpad shromažďovat a potom s ním dojít k popelnici,“ doplňuje.

Vybraný bioodpad v Jindřichově Hradci míří na městskou kompostárnu. Hotový kompost potom město vydává lidem zdarma.

Spustit audio

Související