Začaly zápisy do prvních tříd. Většina jihočeských základních škol je uspořádá hned na začátku dubna

4. duben 2022 08:25

6900 dětí by letos na jihu Čech mělo přijít k zápisu do první třídy. Vyplývá to z dat odboru školství jihočeského krajského úřadu. Ředitelé mají na uspořádání zápisů celý duben. Ve většině škol se uskuteční v tomto týdnu. V Týně nad Vltavou ale využili hned první možný termín a děti tam šly k zápisu na apríla.

Zápis do první třídy začal na Základní škole Malá Strana v Týně nad Vltavou v pátek ve 13 hodin a už v tu chvíli na něj nedočkavě děti a rodiče čekali v dlouhé frontě, která se táhla z prvního patra po schodech až do přízemí.

„Letos konečně opět k naší velké radosti můžeme zapisovat klasickou formou. Děti jsou tady osobně. Není už doba covidová, takže mohou přijít. Předzapsaných, přihlášených dětí jsme měli k dnešnímu dni 49 a přichází další,“ řekl ředitel školy Miroslav Vašica.

Zápis budoucích prvňáčků na Základní škole Malá Strana v Týně nad Vltavou

Předpokládá, že v září otevře tři první třídy. „Neměli bychom problém ale ani se čtyřmi,“ dodává.

I když by elektronická přihláška ke školní docházce stačila, většina rodičů a dětí si chce zápis užít. Jedním z těch, kteří se na zápis do první třídy hodně těšili, je Jakub. „My jsme se všichni těšili, ale nejvíc Kubík. Sám si vybral outfit, i když trochu větší velikost,“ usmívala se maminka.

Jakub se u zápisu setkal s učitelkou Evou Novákovou. „Zjišťujeme, jestli dítě vůbec navazuje kontakt, jestli zná své jméno a příjmení, jestli ví, kde bydlí. Všímáme si, jestli pracuje samostatně, opravdu bez rodičů,“ vypočítala základní dovednosti a znalosti, které by budoucí prvňáček měl mít.

Zápisy do prvních tříd na školách poběží do konce dubna. Od začátku června až do poloviny července některé školy vypíší ještě další mimořádné termíny. Ty budou určené pro budoucí prvňáčky, kteří do Česka přišli jako váleční uprchlíci z Ukrajiny.

Spustit audio

Související