Začala stavba obchvatu Vlachova Březí na Prachaticku. Má odklonit dopravu z centra města

14. duben 2022 11:06

Už příští rok by se mělo lidem ve Vlachově Březí na Prachaticku ulevit od projíždějících aut. A zlepšit by se měla i kvalita bydlení. Začala desítky let očekávaná výstavba východního obchvatu města.

Na základní kámen poklepali zástupci města i Jihočeského kraje. Obchvat bude dlouhý přes jeden kilometr. „Při příjezdu do Vlachova Březí od Prachatic se hned za benzinovou pumpou zahne doprava, obchvat povede po okraji Vlachova Březí a napojí se za městem opět tam, kde pokračuje silnice na Volyni a Strakonice,“ popisuje náměstek jihočeského hejtmana pro finance Tomáš Hajdušek.

Vlachovo Březí leží na silnici mezi Strakonicemi a Prachaticemi. I proto je místní silnice velmi vytížená. „Náklady na stavební část obchvatu činí 163 milionů korun, z toho 161 milionů platí Jihočeský kraj, zhruba dva miliony připadly na město Vlachovo Březí se souvisejícími pracemi,“ dodává Tomáš Hajdušek.

O obchvat usiloval také starosta Vlachova Březí Lubomír Dragoun. „Konečně jsme se dočkali akce, která už je dlouho plánovaná, v praxi nám to přinese především zklidnění dopravy na náměstí,“ říká.

Čtěte také

Kromě komunikace samotné vzniknou protihlukové stěny i další prvky. „Bude tu část chodníku pro pěší a podél téměř celé trasy vznikne stezka pro cyklisty a pěší, která bude částečně osvětlena veřejným osvětlením,“ vysvětluje starosta.

Jihočeský kraj plánuje obchvaty i dalších měst a obcí. „Chceme co nejdříve zahájit jižní obchvat Tábora, dotahujeme přípravu druhé části obchvatu Kaplice, také obchvat Žáru mezi Novými Hrady a Trhovými Sviny, připravujeme obchvat Trhových Svinů, spolupracujeme s Ředitelstvím silnic a dálnic i na obchvatech prvních tříd na silnici na Písek,“ vyjmenovává hejtman Martin Kuba.

Obchvatu se neobává ani paní Michaela z pekárny v centru Vlachova Březí. „Já si myslím, že naše zákazníky to nijak neovlivní. Kdo má rád náš chleba a pečivo, tak si cestu vždycky najde. A jsem ráda, že se obchvat konečně začne stavět, protože se uleví od hluku a prašnosti od projíždějících velkých aut,“ komentuje.

Východní obchvat Vlachova Březí na Prachaticku by měl být hotový koncem příštího roku.

Spustit audio

Související