Za likvidaci černých skládek v ulicích platí České Budějovice miliony. Dohledat viníky je obtížné

24. říjen 2023 08:24

Ulice a veřejná prostranství si lidé v některých městech stále pletou se sběrnými dvory. Třeba v Českých Budějovicích černých skládek stále přibývá. Magistrát během posledních pěti let za jejich likvidaci zaplatil přes 30 milionů korun. Prakticky denně se nelegální odpad objevuje třeba na sídlišti Máj.

„To je pořád dokola. Sídliště Vltava je čistější, ale na Máji je to hrozné,“ říká zaměstnanec společnosti FCC Michal Novák, zatímco uklízí prostor kolem popelnic v ulici Václava Volfa na českobudějovickém sídlišti Máj.

„Nacházíme tu veškerý komunální odpad, dveře, postele, matrace, všechno. Lidé ví, že sem jezdíme, a bordel je tady furt. Dneska jsem projeli čtyři ulice a našli ledničku a pračku. Dřív jsme to i fotili, aby byl důkaz, ale ničemu to nepomohlo,“ dodává.

V loňském roce město zlikvidovalo bezmála 290 tun nelegálního odpadu s nákladem téměř 5,5 milionu korun. Letos to podle odhadu magistrátu bude ještě víc. „Vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjí, myslím, že se budeme pohybovat kolem osmi milionů korun za rok. Přitom bychom ty peníze mohli využít na něco jiného,“ uvádí náměstek primátorky Michal Šebek.

Radnice má několik možností, jak viníky potrestat. Například pokutu za neoprávněný zábor veřejného prostranství může uložit přímo rada města. Pokud ale třeba dané místo není pod dohledem kamer, vypátrat provinilce je složité.

Čtěte také

„Na začátku je podstatná podmínka – musí být naprosto zdokumentované, kdo je viníkem, ten musí být jasně identifikovaný. Pokud se nám tohle nepodaří, nemáme šanci cokoli vymáhat,“ připomíná Michal Šebek.

Data o černých skládkách shromažďuje webový server ZmapujTo, který v současnosti eviduje přes 25 tisíc černých skládek po celé republice. Reálný počet ale může být odhadem až čtyřnásobný.

Ve webové aplikaci může skládku nahlásit každý. „Jednoduše vyfotí ten problém, odešle do systému, který sám už podnět předá tomu, kdo má dané místo na starost. Pak už záleží v podstatě jen na něm, jestli to bude nějakým způsobem řešit,“ popisuje zakladatel serveru Miroslav Kubásek.

Na území Českých Budějovic fungují tři sběrné dvory, čtvrtý je pak v areálu letiště v Plané. Zadarmo tam lidé můžou odvézt takřka cokoliv, musí mít pouze ve městě trvalé bydliště.

Spustit audio

Související