Místa pro rybáře u Lipna často připomínají spíš smetiště. Odpadky se tu hromadí každý den

16. květen 2023 16:19

Členové rybářské stráže začali s úklidem lovných míst u jihočeské přehrady Lipno. V průběhu sezóny tam sesbírají tuny odpadků. Vandalové také pravidelně poškozují místa pro hendikepované rybáře, čímž jim často rybaření znemožní.

„Podívejte se, tady si někdo zase nalepil reklamu na ceduli označující invalidní místo. To všechno musím seškrabat, strhat. A pod cedulí máme odpadky, někdo vypil pivo a i když má hned vedle odpadiště, hodí plechovku tady na místo,“ rozčiluje se na břehu Lipna jeden ze členů rybářské stráže.

Nepořádek a vandalismus na rybářských místech podle něj není ničím výjimečným. „Nepořádek je kolem celého jezera. Členové rybářské stráže místa objíždějí a průběžně uklízejí, ale jeden den uklidíte a druhý den už je to tam znova. Je to nekonečná práce,“ říká.

Jedním z rybářů, který u přehrady nejen chytá, ale také uklízí je Josef Bejdák. „Každý rok tady chytám u přístavu a minimálně dvakrát do měsíce nasbírám igelitku. Támhle v Olšinách, kam jezdí ty partičky, jsem naplnil dva černé pytle,“ ukazuje.

Čtěte také

Nepořádek může být velkým problémem pro hendikepované rybáře. „Když nám tady vandalové odhazují nepořádek a odpadky, místo je pak těžko přístupné pro handicapované rybáře. S tím souvisí i údržba, někde jsou štěrkové přístupové cesty, někde zatravněné plochy, které musíme sekat a čistit od toho nepořádku,“ popisuje technik Jihočeského rybářského svazu Lukáš Bzenecký.

Čeští rybáři jsou podle něj ale poměrně disciplinovaní. „Hodně se zlepšili v uklízení a v udržování lovného místa. Problémů v poslední době přibývá spíše s cizinci,“ vysvětluje.

Pokud členové rybářské stráže prokazatelně přistihnou rybáře, jak dělá na lovném místě nepořádek, můžou mu zadržet povolenku k lovu.

Spustit audio

Související