Dvacetilitrovou láhev od vína, peněženku i spodní kalhotky sebrali dobrovolníci při akci Ukliďme Česko v Novém Vrátě

18. září 2023 08:45

Sbírat celé dopoledne odpadky, to není zrovna atraktivní sobotní program. Přesto po celém Česku uklízely ve městech, obcích a v přírodě tisíce lidí. Do celosvětového úklidového dne se zapojili i Jihočeši. Například v českobudějovické místní části Nové Vráto se sešlo téměř třicet dobrovolníků.

Jedenáctičlenné skupině dětí ve věku od osmi do čtrnácti let dávala v Novém Vrátě instrukce organizátorka Zuzana Jindrová. „Injekční stříkačky a munici nebrat do ruky, nesahat, volat policii. Kdybyste našli něco hodně těžkého, tak to netahejte, ale přijďte nám to nahlásit,“ zdůraznila.

Pak už se děti vydaly na trasu kolem dvou rybníků. „Já mám hodně skla,“ hlásila jedna z účastnic. „Snažím se vyndat víčko z rybníka nějakou větví, moc to nejde,“ popisoval Lukáš Zoula.

Dobrovolníci našli peněženku bez peněz a dokladů, pouze s červy, a také dvacetilitrovou láhev od vína. Hodně odpadků čekalo ve stromovém porostu, kromě sáčků s exkrementy, třeba i špinavé spodní kalhotky.

Většina dobrovolníků byla na akci Ukliďme Česko poněkolikáté. Pětašedesátiletá Stanislava Kuthejová se zapojila poprvé. „I mě samotnou rozčiluje, když tu lidé vyhazují odpadky. Když chci, aby to tu bylo hezké, tak holt musím také někdy jít a uklízet za někoho jiného,“ komentovala.

Kolem poledne se všichni dobrovolníci shromáždili u základní školy v Novém Vrátě, kde odpadky roztřídili. Odtud odpad poputuje do sběrného dvora.

Spustit audio

Související