Za brambory si připlatíme. Cenu zvedly vyšší náklady na výrobu a dražší bude i uskladnění

19. září 2022 14:27

Sklizeň brambor začala. Úroda je letos podle zemědělců dobrá. Kvůli vyšším vstupním nákladům ale museli zdražit i tuto zeleninu. Přesto se obávají, že prodají brambory za několik měsíců se ztrátami. Uskladnění brambor je totiž po zdražení elektřiny vyjde dráž než loni.

„Brambory jsou krásné, bez strupů, bez hniloby. Převažují velké brambory, i těch zelených je minimálně,“ ukazuje u třídičky brambor pracovnice biofarmy Sady svatého Prokopa v Temelíně na Českobudějovicku Žaneta Cínová.

To, že je úroda brambor ještě lepší než loni, potvrzuje i agronom Pavel Sucháček. „Ve srovnání s loňskem máme mnohem víc brambor, kolem 35 tun na hektar, což je asi o pět tun víc oproti minulému roku. Zároveň je kvalita mnohem vyšší. Letos je i tepleji, takže brambory šly ze země dřív, zhruba o dva týdny,“ uvádí.

Čtěte také

Ne všude v Jihočeském kraji jsou ale zemědělci s úrodou brambor spokojeni. „V místech, kde bylo před sklizní hodně přívalových dešťů, brambory vykazují trošku nižší škrobnatost, ale výnosy jsou průměrné. Drobnější hlízy a průměrný výnos ukazují začátky sklizně konzumních brambor na Jindřichohradecku, protože v době, kdy hlízy dozrávaly, bylo poměrně sucho a tropické teploty. Na Českobudějovicku jsou zatím výsledky optimističtější,“ říká ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Zemědělci z biofarmy v Temelíně letos změnili obchodní strategii. Zatímco v minulých letech se orientovali na koncového zákazníka, letos hledají velkoodběratele. „Musíme prodávat brambory ve větším množství. Brambory je potřeba chladit ve čtyřech až pěti stupních, takže musíme prodávat co nejrychleji, vyskladňovat, protože náklady na energie by nás mohly položit,“ vysvětluje agronom Pavel Sucháček.

Nejenom kvůli vyšším cenám energií, ale také zdražení dusíkatých hnojiv, pohonných hmot i zvýšení mezd je letošní cena brambor výrazně vyšší. V Jihočeském kraji se pohybuje mezi 9 a 12 korunami za kilogram.

Spustit audio

Související