Jihočeští ovocnáři sklidí víc švestek. Díky příznivému počasí v době růstu a zrání jsou plody velké a sladké

30. srpen 2022 16:29

Z dobré úrody švestek se letos radují jihočeští ovocnáři. Podle prvních odhadů jich sklidí víc než loni. Ovoce obsahuje dost cukru, což ocení hlavně výrobci slivovice.

„Tady vidíte krásné švestky odrůdy Tophit. Jsou to velké plody, které mají v průměru čtyři až pět centimetrů,“ ukazuje stromy obsypané švestkami ředitel společnosti Zemcheba Chelčice Jaroslav Muška.

„Letošní úroda je opravdu skvělá. Výnosy švestek se pohybují od 10 do 15 tun z hektaru. Je to docela hezký pohled na takové stromy plné švestek,“ popisuje.

Švestky jsou sladké, to znamená, že měly i dost slunce. „Letos je cukernatost u švestek velice dobrá, což si pochvalují všichni výrobci slivovice,“ dodává Jaroslav Muška.

Čtěte také

Větší úrodu švestek na jihu Čech potvrzuje i předseda Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petr Lébr. „Předpokládáme oproti loňsku zvýšení asi o deset procent. Nějaký výpadek se dá někde předpokládat, ale jsou to většinou místní záležitosti tam, kde jsou mrazové kotliny, kde se nezvládla nějaká ochrana a podobně,“ uvádí.

Zájem o ovoce ale zřejmě letos nebude tak velký. „Důvodem je hlavně to, že se urodilo všude, na zahrádkách, u silnic. Lidé si tedy natrhají, dostanou přebytky od známých, a tudíž nemusí chodit do supermarketu,“ předpokládá Jaroslav Muška.

Jihočeští ovocnáři prodávají švestky za stejnou cenu jako loni, tedy kilogram za 20 korun. Obchody nabízejí kilogram tohoto ovoce za 20 až 26 korun.

Spustit audio

Související